Hyväksi valitsijaksi voi kehittyä — katso viisi vinkkiä valinnan tekoon

Kai Skyttä

Elämän risteyskohdissa tehtävät valinnat ovat usein ratkaisevia. Nuorelle ensimmäinen valinnanpaikka on jatko-opiskelupaikan hakeminen.
Elämän risteyskohdissa tehtävät valinnat ovat usein ratkaisevia. Nuorelle ensimmäinen valinnanpaikka on jatko-opiskelupaikan hakeminen.

Ihminen joutuu lukuisten valintatilanteiden eteen päivittäin. Pieniä valintoja tekemällä ratkeaa lenkkipolun suunta tai lounaspaikka. Suurten valintojen edessä tehdään taas päätöksiä, jotka voivat ohjata elämän uusille urille.

Tiistaina ilmestyneen Omannäköinen elämä. Näin teet hyviä valintoja (PS-kustannus 2017) teoksen kirjoittaneiden Leena Ståhlbergin ja Marjaana Herlevin mukaan elämän risteyskohdissa tehtävät valinnat ovat ratkaisevia.

Aikuiset löytävät itsensä valintatilanteesta esimerkiksi irtisanomisen, uupumisen tai elämäntilanteen muutoksen vuoksi. Nuorelle ensimmäinen tärkeä valinnanpaikka on usein jatko-opiskelupaikan hakeminen.

Nykyisin yrittäjinä toimivat Ståhlberg ja Herlevi ovat työskennelleet vuosia opinto-ohjaajina perusasteella ja lukiossa. Heidän mukaansa etenkin nuoret tarvitsevat tukea valinnan teossa, mutta riittävää ohjausta ei välttämättä ole saatavilla. Työvoima- ja aikaresurssien puute heijastuu muun muassa syrjäytymislukemiin.

— Suomessa on 70 000 syrjäytynyttä, joista kaksi kolmasosaa on 15—29-vuotiaita. Koulun ja työn ulkopuolella olevista joka viides on parikymppinen mies. Jos resurssit olisivat riittävät, niin luvut eivät olisi näin rajuja, Herlevi sanoo.

Elämäntilanne ja ikä vaikuttavat paljon siihen, kuinka valintatilanteessa toimitaan. 50-vuotias puntaroi valintaperusteita eri näkökulmasta kuin 15-vuotias.

Jokainen voi kuitenkin kehittää valinnan tekemisen taitojaan. Ståhlbergin ja Herlevin mukaan hyvin tehty valinta pohjautuu yksilön arvomaailmaan, kykyihin, unelmiin ja elämän reunaehtoihin.

— Henkiset esteet voivat heikentää kykyä tehdä valintoja. Esimerkiksi omiin taitoihin liittyvät uskomukset ja epäilyt voivat rajoittaa erilaisten mahdollisuuksien näkemistä. Kun nämä esteet tunnistetaan, niin omat arvot, vahvuudet ja tavoitteet alkavat hahmottua. Niiden avulla valinnanteko on helpompaa, Ståhlberg kertoo.

Myös reunaehtojen tunnistaminen on tärkeää. Esimerkiksi perhe ja taloustilanne voivat asettaa rajoja, joista ei voi valintaa tehdessään joustaa.

Lue aiheesta lisää perjantain Etelä-Saimaasta tai mobiilisovelluksesta.

Viisi vinkkiä valinnan tekoon

1. Uskalla pysähtyä. Valintojen äärelle pysähtyminen on viisautta. Ota aikaa pohtiaksesi omaa tilannettasi, omia vahvuuksiasi, eteesi avautuvia vaihtoehtoja sekä omaan elämään sopivia unelmia.

2. Tunnista vahvuutesi. Pohdi, millaista asioista olet saanut hyvää palautetta. Millaisissa tehtävissä ja rooleissa olet toiminut, mitä osaamista sinulle on niissä karttunut? Missä olet kokenut onnistumisia, missä asioissa voit sanoa olevasi hyvä?

3. Tunnista kiinnostuksen kohteesi. Millaisten asioiden äärellä olet omimmillasi, mitkä asiat vetävät puoleensa ja motivoivat sinua? Mitkä tukevat sinun arvomaailmaasi? Millaisten asioiden äärellä olisit onnellinen?

4. Etsi tietoa sinua kiinnostavista ja vahvuuksiisi sopivista vaihtoehdoista.

5. Asennoidu tavoitteeseen. Lähde etenemään askel kerrallaan kohti tavoitettasi. Mitä voisit tehdä jo tänään asioiden eteenpäin viemiseksi?

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.