Lappeenrantalainen Karoliina Ahvenainen paketoi kuvataiteilijan opintonsa kolmessa vuodessa, korona keskeytti näyttelyn – Sivuammatteja haaliva taiteilija aikoo seuraavaksi armeijaan

Opinnäytetyönään Karoliina Ahvenainen teki seitsemän suden risulauman, joka oli esillä Imatran taidemuseossa. Tulevaisuudessa hän suunnittelee opiskelevansa kuvataiteen opettajaksi.

Karoliina Ahvenainen

Karoliina Ahvenaisen opinnäytetyö oli esillä Imatran taidemuseossa.
Karoliina Ahvenaisen opinnäytetyö oli esillä Imatran taidemuseossa.

Lappeenrannassa asuva Karoliina Ahvenainen pusertaa viimeisiä koulutehtäviä pakettiin koronaviruspandemian keskellä. 23-vuotiaan opiskelijan on määrä valmistua toukokuussa LAB-ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi. Ahvenainen laittoi neljän vuoden opinnot pakettiin kolmessa vuodessa.

Haaveena on kuvataiteilijan työura, mutta nuori taiteilija tiedostaa ammatin haasteet.

– Tiedän, etten tule kuvataiteella elämään. Sen takia hankin sivuammatteja, hän sanoo.

Ahvenainen onkin jo tehnyt tulevaisuuden suunnitelmia. Tammikuussa 2021 hän on lähdössä armeijaan Kajaaniin, josta haaveena on erikoistua koiranohjaajaksi.

Armeijan jälkeen hän aikoo hakea Rovaniemelle opiskelemaan kuvataiteen opettajaksi, ja jatkaa koiranohjaajan töitä. Ja siinä sivussa aikoo tietenkin itse tehdä taidetta.

– Haluaisin päästä armeijassa myös johtajaksi kouluttamaan ihmisiä. Siitä saisin auktoriteettia ja se olisi hyödyksi kuvataiteen opettajan opintoihin, hän sanoo.

Karoliina Ahvenainen

Ahvenainen antoi susien olla myös luonnossa. Näyttelyn päätyttyä hän aikoo myydä sudet eteenpäin.
Ahvenainen antoi susien olla myös luonnossa. Näyttelyn päätyttyä hän aikoo myydä sudet eteenpäin.

Elävännäköisiä risususia

Opinnäytetyönä Karoliina Ahvenainen teki seitsemän suden risulauman. Sudet rakennettiin kanaverkosta ja kuolleista oksista, joita teokseen meni yhteensä 16 jätesäkillistä.

Ahvenaisen sekä muiden valmistuvien kuvataiteilijoiden opinnäytetyöt olivat esillä Imatran taidemuseossa. Opinnäytetöiden näyttely jouduttiin kuitenkin sulkea koronaviruksen vuoksi.

Sudet ovat Ahvenaisen mielestä hienoja sekä kauniita eläimiä. Hän kuvailee susia myös mystisiksi eläimiksi, joiden ulkomuoto sekä käyttäytyminen myös kiinnostaa Ahvenaista.

– Halusin herättää teoksella ihmisissä keskustelua, että susiakin on olemassa. Eikä niitä tarvitse pelätä, ne eivät syö ihmisiä, hän mainitsee.

Ahvenainen käytti opinnäytetyöhön aikaa noin 85 tuntia. Susityö oli esillä Imatran taidemuseossa, ja palaute oli Ahvenaisen mukaan hyvää.

– Työni sai tosi positiivisen vastaanoton. Sain paljon kommentteja erityisesti siitä, että teos näytti elävältä.

Koirat magneeteissa

Opiskelun ohessa Ahvenainen on tehnyt pieniä asiakastöitä, kuten vanerisia magneettikoiria sekä maalauksia. Koronaviruksen tuomat rajoitteet ei häntä jännitä, eikä se, että ihmiset lopettaisivat taiteen tilaamisen.

Tosin asiakastilauksia tulee vielä vain satunnaisesti, koska Ahvenainen ei ole vielä päässyt markkinoimaan itseään.

Taloudellisesti hän on tullut toimeen omien sanojensa mukaan hyvin.

– Ihan hyvin tässä on pärjätty. Saan vähän tukea myös vanhemmilta, hän kertoo.

Karoliina Ahvenainen

Taiteilija on tehnyt tilaustyönä asiakkaille pieniä puisia magneetteja heidän koiristaan.
Taiteilija on tehnyt tilaustyönä asiakkaille pieniä puisia magneetteja heidän koiristaan.

Ukin viitoittamalla tiellä

Karoliina Ahvenainen hurahti taiteeseen jo pienenä. Hänen ukkinsa toimi kuvataiteen opettajana, ja äiti opiskeli artesaaniksi sekä teki harrastuksena kiviveistoksia.

Ahvenaisen kipinä taiteeseen lähti piirtämisen ja maalaamisen myötä.

– Erikoistumiseni on alkanut jo hyvin varhain. Olen huomannut, että olen hyvä tässä ja sen takia jatkan taiteen tekemistä, hän kertoo.

Ahvenainen kertoo tykkäävänsä erityisesti tarkan työn tekemisestä. Se on tärkeää, ja ihmiset arvostavat sitä, hän sanoo.

Taiteen lisäksi toinen hänelle rakas asia ovat eläimet, jotka näkyvätkin paljon hänen teoksissaan. Ahveneisen perheeseen on kuulunut on syntymästä lähtien koiria, kissoja, hevosia, jyrsijöitä sekä matelijoita.

– Taide ja eläimet kulkevat mukanani pysyvästi loppuun saakka.

Ahvenaiselle tärkeää on myös purkaa omia ajatuksia ja tuntemuksia taiteeseen. Pahat ajatukset voi käydä läpi tuomalla ne konkreettisesti taiteeseen, samalla asian hyväksyen.

– Käytän itse paljon omia tunteita taiteessa. Se on tärkeää, että saa oman ajatuksen voiman taiteeseen sekä omat tunteet esille.

3x Tiedän että...

Koronaviruksen aikana tulisi nauttia kotona olemisesta.

Poikkeustilan aikana voi kuluttaa aikaa tekemällä taidetta ja käsitöitä.

Ihminen pärjää vähemmällä, ja pienillä asioilla voi tulla iloiseksi.

Kuka?

Karoliina Ahvenainen

Syntynyt Kontiolahdella 25.7.1996. Asuu tällä hetkellä Lappeenrannassa.

Opiskelee LAB-ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi. Opiskeli aikaisemmin Joutsenon opistossa käsitaidelinjalla.

Harrastaa taidetta, eläinten hoitoa, kuntosalia, urheilua, konsolipelejä, kauhuelokuvia, valokuvausta sekä luonnossa liikkumista

Perheeseen kuuluu Kontiolahdella asuvat äiti, isä, mummi, ukki, äidin koirat sekä hevoset. Lappeenrannassa mukana mies sekä gekko Halla ja viljakäärme Myrtti Eira.