Vuoden 1988 tangokuningatar Kirsi Rissanen palaa juurilleen ja tekee ensiesityksensä lappeenrantalaisen tangoyhtyeen kanssa

Klassisen laulun opettaja Kirsi Rissanen haluaa Marttyyrit-yhtyeen kanssa näyttää, mihin kaikkeen tango taipuu. Esimerkiksi argentiinalainen tango on varsin kaukana perinteisestä suomalaisesta lavatanssitangosta.

Kai Skyttä

Vuoden 1988 tangokuningatar Kirsi Rissanen (edessä) esiintyy ensimmäistä kertaa lappeenrantalaisen tangoyhtyeen Marttyyrien säestämänä.
Vuoden 1988 tangokuningatar Kirsi Rissanen (edessä) esiintyy ensimmäistä kertaa lappeenrantalaisen tangoyhtyeen Marttyyrien säestämänä.

Kun 25-vuotias Kirsi Rissanen ilmoittautui kilpailemaan Seinäjoen tangomarkkinoille vuonna 1988, hän astui vieraaseen maailmaan.

— En ollut käynyt edes tangolavoilla tanssimassa, Rissanen sanoo nauraen.

Innoitus tangokuningattarisuuden tavoittelemiseen tuli niinkin yllättävältä taholta kuin legendaariselta televisiotoimittajalta Hannu Karpolta.

Rissanen oli esiintynyt How Many Sisters -nimisen kokoonpanon kanssa Karpon ja Ensio Itkosen juontamassa tv-ohjelmassa Liikennekoulu. Rissanen lauloi humoristisen dramatisoidun tangokappaleen niin hyvin, että Karpo ehdotti Tangomarkkinoille osallistumista.

Ensin Rissanen ajatteli, ettei koko tangokulttuuri ole hänen juttunsa. Ajatus jäi kuitenkin kytemään mieleen.

— Lopulta ajattelin, ettei se ota, jos ei annakaan. Menin kokeilemaan ja voitin sinä vuonna. Se oli aika yllätys, Rissanen nauraa.

Musiikkilehtoreitten tangoporukka

Tangokuningattaren pesti toi mukanaan viisi vuotta täysipäiväistä keikkailua pitkin Suomea. Kun Rissanen kyllästyi tanssilavoilla kiertämiseen, hän kouluttautui klassisen laulun opettajaksi.

Kuusi vuotta sitten laulunopettajan työt toivat Rissasen Lappeenrantaan. Musiikkiopiston muut lehtorit tulivat pian tutuiksi, ja ajatus yhteisestä kokoonpanosta alkoi jalostua.

Ihmiset eivät yleensä tiedä, millaisia ajatuksia artistin mielessä pyörii esiintymislavan takana. — Kirsi Rissanen

Tänään torstaina Rissanen esiintyy ensimmäistä kertaa yhteistyössä nelihenkisen tangoyhtyeen Marttyyrien kanssa Lappeenrannassa.

— Kokoonpanon nimi tulee konsertissa esitettävästä kappaleesta, joka kertoo kiireisten perheenäitien marttyyrikokemuksista.

Samalla juhlistetaan Rissasen 30-vuotista laulajan uraa, tosin hieman myöhässä. Alun perin Marttyyrien piti olla koossa jo vuosi takaperin, mutta kiireiden vuoksi harjoitukset ja muut käytännön asiat viivästyivät.

Rissanen on Marttyyrien solisti. Pianoa soittaa Maarit Peltoniemi, viulua Marjukka Pola ja selloa Susanna Syrjäläinen. Harmonikasta vastaa Päivi Valkeajoki.

Yleisö pääsee takahuoneeseen

Marttyyrien esitys tulee olemaan sekoitus tangomusiikkia, puhetta ja näytelmää. Dramatisointi on Lappeenrannan lyseon äidinkielenopettajan Marika Kesselin käsialaa.

Ensimmäisellä puoliajalla yleisö viedään symbolisesti takahuoneeseen.

— Kun artisti tekee konsertin, ihmiset eivät yleensä tiedä, millaisia ajatuksia artistin mielessä pyörii esiintymislavan takana. Ensimmäisellä puoliajalla käyn näitä tuntemuksia läpi ja samalla esittelen uraani, Rissanen kertoo.

Toisella puoliajalla mennään perinteisemmän konsertin kaavalla. Koko esityksen aikana kuullaan paljon tangomusiikkia eri variaatioineen.

On esimerkiksi perinteistä suomalaista tangoa, tulista argentiinalaista tangoa sekä sekä uutta, suomalaista Anna-Mari Kähärän säveltämää musiikkia.

Rissanen suosittelee esitystä myös niille, jotka eivät koe tangoa omaksi musiikkilajikseen.

— Suomessa tango nähdään usein Tangomarkkinoiden kautta, mutta oikeasti tango on todella monimuotoista. Jos ajatellaan vaikkapa Astor Piazzollan tangoja, hänen musiikkinsa sisältää vaikutteita sekä taidemusiikista että jazzista.

Marttyyrien esitys musiikkiopiston Helkiö-salissa to 14.11. klo 19.

Luetuimmat

Kommentoidut