Hylkyjen etsijästä ja helikopterilentäjästä drone-operoijaksi — kuinka lappeenrantalaisyrittäjä päätyi laskemaan metsähanhia Luonnonvarakeskuksen hankkeeseen

Seppo Toivari

Lintujen lasketaan käytettävä drone-lennokki lentää sille ohjelmoitua reittiä automaattisesti. Vain laskeutuminen ja lähtö tehdään manuaalisesti.

Lappeenrantalainen Pentti Kokki nukkuu heinäkuussa monet päivät ja työskentelee aamutuimaan sekä iltamyöhällä. Hän kartoittaa lintukantoja drone-lennokilla Luonnonvarakeskuksen (Luke) pilottihankkeessa.

— Metsähanhi on ovelta piiloutumaan metsissä. Niitä täytyy kuvata aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin ne tulevat paremmin esille, Luken tutkija Mervi Kunnasranta kertoo.

Luonnonvarakeskuksen hanke etsii miehittämättömistä drone-lennokeista vaihtoehtoista tapaa laskea lintukantoja. Tällä hetkellä laskennan tekevät kiikarein varustautuneet ihmiset käsityönä.

— Avoimilta alueilta ihmisen on helppoa laskea linnut, mutta peitteisissä maastoissa osa alueista jää peittoon. Lennokilla pääsee katsomaan ylhäältä alaspäin, joten näkyvyys on parempi, Kunnasranta sanoo.

Kesän mittaisessa hankkeessa kuvataan sorsalintuja kosteikoilla Pohjois-Savossa ja metsähanhia Pohjois-Karjalassa ja -Pohjanmaalla.

Alustavat tulokset ovat Kunnasrannan mukaan lupaavia. Lennokilla on saatu aiempaa tarkempia laskentatuloksia, eivätkä linnut ole häiriintyneet kopterin surinasta.

Pitkällä tähtäimellä lennokkien käyttämisestä koituisi myös säästöjä, Kunnasranta uskoo.

Teknistä kuvaamista

Pentti Kokin yritys tarjoaa erilaisia teknisen kuvaamisen ja mittaamisen palveluita, jotka tehdään lennokeilla.

— Lämpökameralla mittaamme lämpövuotoja esimerkiksi rakennuksista ja kaukolämpöjärjestelmästä. Lämpökuvauksilla etsimme myös kosteusvuotoja rakennusten seinistä ja katoista, Kokki kertoo.

Maatalous on yrityksen toinen tärkeä toimiala. Lennokeilla tehdään peltokartoituksia, joilla nähdään pellon kunto ja alueet, jotka vaativat lisätoimenpiteitä.

Lisäksi Robo Services tekee ilmakuvien perusteella tilavuus- ja pinta-alalaskelmia sekä kolmiulotteista kuvaa.

— Jatkossa panostamme Luken hankkeen kaltaisiin tutkimus- ja luontoprojekteihin, Kokki sanoo.

Sukelluksen ja ilmailun kautta lennokkeihin

Kaksi vuotta sitten perustettu yritys työllistää tällä hetkellä Kokin itsensä lisäksi projektiluontoisesti muutaman muun työntekijän. Vastaavia teknisen kuvaamisen yrityksiä on Suomessa muutamia kymmeniä.

Ismo Marttinen

Myllärisen Marjo -saaren lähistöllä, Saimaan pohjassa makaava purjealus on Etelä-arjalan viime kesän hylkylöydös.

Alun perin Kokki aloitti kuvaamisen sukellusharrastuksen kautta. Leipätyönsä konsulttina sekä ohjelmisto- ja risteily-yrittäjänä tehnyt Kokki alkoi etsiä hylkyjä osana Saimaan-hylyt ryhmää.

Järviarkeologian harrastajien ja sukeltajien muodostama ryhmä on löytänyt eteläiseltä Saimaalta useita hylkyjä. Vanhimmat ovat jopa 150 vuotta vanhoja.

— Jossain vaiheessa hankimme avuksi vedenalaisen kamerarobotin, ja minä aloin tarjota sillä laivojen kuntotarkastuksia.

Ilmailua Kokki taas on harrastanut jo 25 vuotta. Harrastus alkoi purjelentämisestä ja vei lappeenrantalaisen myöhemmin taivaalle myös pienlentokoneen ja helikopterin ohjaksissa.

Lopulta Kokki hyppäsi drone-lennokkien maailmaan pari vuotta takaperin, jolloin hän myi Saimaalla risteilyjä järjestäneen yrityksensä ja laajensi kuvauspalvelunsa veden alta taivaalle.

— Droneille on loputon määrä sovellutuksia. Kyseessä on tulevaisuuden markkina, Kokki vakuuttaa.

Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.