Lappeenrannassa ensi viikolla alkavat ylioppilaskirjoitukset viedään läpi hyvää hygieniaa ja turvavälejä noudattaen – Karanteeni estää kirjoittamisen, jolloin koe siirtyy ensi kevääseen

Lappeenrannan ja Imatran lukioissa koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen. Osa opettajista on joutunut odottelemaan koronatestin tuloksia kotioloissa useita päiviä.

Kai Skyttä

Koronavirus ei tällä hetkellä vaikuta suuremmin Lappeenrannan tai Imatran lukioiden työskentelyyn. Ensi viikolla alkavat ylioppilaskirjoitukset pyritään viemään läpi hyvää hygieniaa ja turvavälejä noudattaen. Arkistokuva Kimpisen lukiosta.
Koronavirus ei tällä hetkellä vaikuta suuremmin Lappeenrannan tai Imatran lukioiden työskentelyyn. Ensi viikolla alkavat ylioppilaskirjoitukset pyritään viemään läpi hyvää hygieniaa ja turvavälejä noudattaen. Arkistokuva Kimpisen lukiosta.

Koronatilanne ei tällä hetkellä vaikuta suuremmin Lappeenrannan ja Imatran lukioiden työskentelyyn. Tilanteen kehittymistä kuitenkin seurataan kouluissa. Ensi maanantaina alkavat syksyn ylioppilaskirjoitukset halutaan turvata niin hyvin kuin mahdollista.

Muutenkin tilanteet voivat muuttua nopeasti, sen osoitti esimerkiksi Mikkelissä maanantaina paljastunut nuorten jääkiekkojoukkueen korona-altistus, jolloin Mikkelin lukiossa päätettiin nopeasti muun muassa abiturienttien siirtymisestä etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoitusten loppuun asti.

Lappeenrannan Kimpisen ja lyseon lukioissa ja Imatran yhteislukiossa korona-altistuksia ei ole joitain yksittäistapauksia lukuun ottamatta opiskelijoilla tai henkilökunnalla ollut.

– Normaalia kausiflunssaa on viime aikoina alkanut esiintyä, mutta en osaa sanoa että sitä olisi sen enempää kuin muinakaan syksyinä, lyseon rehtori Mika Luukkonen sanoo.

Poissaoloja flunssan tai testitulosten odottelun takia

Luukkosen mukaan joitain opettajia on joutunut käymään koronatestissä flunssan oireiden takia ja poissaoloja on ollut myös heidän jäädessään hoitamaan omia sairastuneita lapsiaan.

– Koko ajan on porukkaa kotihommissa. Heillä voi olla flunssan oireita tai odotellaan testituloksia. Sellaista normaalia eestaas-liikettä, Kimpisen rehtori Olli Mielonen vahvistaa.

Samanlainen tilanne on myös Imatralla. Yhteislukion rehtori Mika Strömberg kertoo, että jonkin verran opettajat ovat pitäneet tunteja etäopetuksena, jos ovat esimerkiksi olleet hyväkuntoisia, mutta joutuneet odottamaan koronatestin tuloksia pitkään kotioloissa.

– Nyt tilanne onneksi helpottuu siltä osin, kun Eksote on luvannut testituloksia nopeammin, Strömberg kiittää.

Olli Mielonen sanoo, että opetustoimi ja Eksote ovat pitäneet hiljattain palaveria muun muassa testausasioista, ja Eksoten mukaan testitulos pitäisi jatkossa saada 1–2 vuorokauden aikana.

– Jos koululla ilmenisi altistumistilanne, asiasta neuvoteltaisiin Eksoten kanssa ja noudatettaisiin heidän ohjeistustaan, Mielonen painottaa.

ANU PAKARINEN

Imatran yhteislukion rehtori Mika Strömberg sanoo, että koululla hiotaan syksyn ylioppilaskirjoitusten ohjeistusta kuntoon tällä viikolla. Arkistokuva.
Imatran yhteislukion rehtori Mika Strömberg sanoo, että koululla hiotaan syksyn ylioppilaskirjoitusten ohjeistusta kuntoon tällä viikolla. Arkistokuva.

Ylioppilaskirjoituksiin ei saa tulla sairaana

Ensi maanantaina alkaviin syksyn ylioppilaskirjoituksiin varaudutaan kouluilla ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistuksen mukaan. Huomiota kiinnitetään muun muassa turvaväleihin, käsihygieniaan ja kulkureitteihin.

– Selvää on, että kirjoituksiin ei saa osallistua sairaana, altistuneena tai karanteenitilanteessa, Strömberg huomauttaa.

Mielosen mukaan hengitystieoireiden jälkeen kirjoituksiin saa tulla silloin, jos saa negatiivisen koronatestituloksen tai välissä on ollut oireeton päivä.

– Loppujen lopuksi tämä perustuu luottamukseen, emme vaadi kirjoituksiin tulijoilta koronatestiä emmekä mittaa kuumetta ovella, Luukkonen muistuttaa.

Kai Skyttä

Ylioppilaskirjoituksiin on osallistuttava paikan päällä. Sairastuminen siirtää kirjoituskerran seuraavaan kertaan.
Ylioppilaskirjoituksiin on osallistuttava paikan päällä. Sairastuminen siirtää kirjoituskerran seuraavaan kertaan.

Kirjoituksia ei järjestetä etänä

Ylioppilaskirjoituksia ei voi järjestää etänä tai kotikaranteenissa. Jos ei pysty tulemaan kokeeseen paikan päälle, koe siirtyy ensi kevääseen.

Kaikki rehtorit tietävät, että kokeen väliin jääminen harmittaa opiskelijaa, jos se siirtää heidän valmistumistaan. He kuitenkin muistuttavat, että suurempi paha on ottaa riski muiden sairastuttamisesta.

Mikkelin kaltaiseen isompaan altistusryppääseen lukioissa on varauduttu siten, että niissä on valmius ottaa nopeasti käyttöön etäopetus.

– Opettajia on ohjeistettu, että heillä pitää olla valmius aloittaa etäopetus ja oppilailla pitää olla valmius etäopetuksen vastaanottoon, kiteyttää Strömberg.

Viime kevät opetti etäopetuksen käytäntöjä kaikissa kouluissa, ja valmiutta aloittaa etätyöskentely uudelleen pidetään sen vuoksi nyt parempana.

– Keväällä etäkoulu alkoi nopeasti ja onnistui silloinkin hyvin, varmasti tarvittaessa sujuisi nytkin, Luukkonen arvioi.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset pidetään 14.9.–1.10. Lappeenrannan Kimpisen lukiossa niihin on ilmoittautunut 292 kirjoittajaa, lyseon lukiossa 281 ja Imatran yhteislukiossa noin 170.