Ammattiopisto Sampo puuttuu johtamisongelmiin, hallituksen kokouksessa ilmeni jääviysongelmia

Päätäjät haluavat tulehtuneet välit kuntoon, pitkittyessään ongelmat ovat vain kasvaneet.

kai skyttä

Sampo tarjoaa koulutusta ammattiin peruskoulun jälkeen.
Sampo tarjoaa koulutusta ammattiin peruskoulun jälkeen.

Ammattiopisto Sampon johtamisongelmiin ja työsuojelun laiminlyönteihin haetaan ratkaisua laajalla ohjelmalla.
Johtamisongelmat pullahtivat julkisuuteen, kun Etelä-Suomen aluehallintoviraston tekemässä tarkastuksessa ilmeni johtamisongelmia sekä laiminlyöntejä työsuojelun ja valvonnan osalta.
Asiaa käsitellyt koulutuskuntayhtymän hallitus joutui asian käsittelyn yhteydessä erikoiseen tilanteeseen, kun hallituksen puheenjohtaja Jouni Kemppi (kesk.), koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lehmusvaara, apulaisrehtori Sakari Kivimäki ja talous- ja hallintojohtaja Sari Salopelto joutuivat jääväämään itsensä käsittelyn ajaksi. He ovat aiemmin olleet mukana viranomaiskäsittelyssä olleen tapauksen hoitamisessa.

Ei näitä viranomaisten kanssa voi hoitaa, vaan asiat pitää ratkoa työpaikalla.


Kokousta johtanut varapuheenjohtaja Sanna Prior (kok.) sanoo, että viranomaisten tekemien huomioiden osalta asia on loppuun käsitelty, sillä toimintatapoja uudistetaan jatkossa.
— Sisäisen tarkastuksen osalta asia vielä jatkuu. Katsotaan, jos sieltä vielä jotain löytyy. Tästä pitää nyt oppia niin, ettei enää työnnetä päätä pensaaseen.

Ilmapiiri ammattiopistolla on ollut tulehtunut jo pidemmän aikaa. Kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Heikki Luukkanen (sd.) sanoo, että tilanne on aina vakava, jos viranomaiset joutuvat puuttumaan asioihin.
— Ei näitä viranomaisten kanssa voi hoitaa, vaan asiat pitää ratkoa työpaikalla. Tilanne on venynyt ja sitä kautta pahentunut. Asioita on yritetty hoitaa omilla lääkkeillä ja asia hoito on venynyt, sanoo työurallaan pitkään Yleisradion työsuojeluvaltuutettuna toiminut Luukkanen.
Luukkasen mukaan asiat pitää nyt ratkoa nopeasti.
— Ja niin, että syntyy yhteinen sopu siitä, että kaikki osapuolet voivat jatkaa puhtaalta pöydältä.

Ammattiopisto on suunnitellut 12 kohdan toimenpideohjelman, jolla pyritään parantamaan ammattiopiston hallinnon toimintakykyä kiusaamisen, häirinnän ja kuormittumisen tunnistamiseksi.
Tavoitteena on myös parantaa johtamisen johdonmukaisuutta ja työnantajan valvontavastuun noudattamista.


Aluehallintoviranomaisille mennyt tapaus on ollut Sampon hallinnossa pienen piirin piirin tiedossa. Jatkossa työsuojeluasiat tuodaan kaikkiin johtoryhmien ja yksiköiden kokouksiin niin, että niistä tehdään myös pöytäkirjamerkinnät.

Luetuimmat