"Haikeaa, mutta kiva päästä lomalle" – Lappeenrantalaiset nuoret päättävät peruskoulun poikkeusoloissa, sukulaiset pääsevät juhlaan nettilähetyksellä

Opiskelu: Yliopiston ja ammattikorkeakoulun tulevat juhlat ovat hämärän peitossa. Ammattiopisto Sammon valmistujaisissa esiintyy Abreu.

Mika Strandén

Viivi Vainikainen, Aava Maaranen ja Janna Tynkkynen aloittavat syksyllä Lyseon lukiossa Lappeenrannassa.
Viivi Vainikainen, Aava Maaranen ja Janna Tynkkynen aloittavat syksyllä Lyseon lukiossa Lappeenrannassa.

Sammonlahden yläkoulua käyvä Janna Tynkkynen päättää peruskoulun lauantaina. Se aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia.

– Aika haikeaa, mutta on kiva päästä lomalle, yhdeksäsluokkalainen Tynkkynen kertoo.

Koronavirus on muuttanut oppilaitosten kevät- ja valmistujaisjuhlia monin tavoin, sillä suuret kokoontumiset on kielletty.

Sammonlahden yläkoulussa oppilaat kokoontuvat liikuntahallin sijaan omiin luokkiinsa. Siellä he katsovat suorana Youtube-lähetyksenä koulun auditoriossa pidettävän juhlan. Tämän jälkeen luokka voi järjestää omaa ohjelmaa ja luokanvalvojat jakavat todistukset sekä stipendit oppilaille luokissa.

– Onhan tämä outoa, kun yleensä ysiluokkalaisilla on kunnon kevätjuhla, missä kaikille jaetaan yhdessä todistukset, Viivi Vainikainen sanoo.

Tynkkynen ja Vainikainen käyvät Sammonlahden yläkoulun 9D-luokkaa. Se on taideluokka, joka vastaa suurelta osin koulun kevätjuhlan ohjelmasta. Tynkkynen juontaa tilaisuuden luokkakaveri Aava Maarasen kanssa, kun taas Vainikainen on mukana pitämässä juhlapuhetta.

Tytöt tulivat mielellään takaisin kouluun muutamaksi viikoksi etäopiskelujakson jälkeen.

– Oli tosi kiva palata ja nähdä vielä kaikkia ennen kuin lähdetään tästä koulusta, Vainikainen sanoo.

Mika Strandén

Janna Tynkkynen, Aava Maaranen ja Viivi Vainikainen esiintyvät Sammonlahden yläkoulun kevätjuhlassa.
Janna Tynkkynen, Aava Maaranen ja Viivi Vainikainen esiintyvät Sammonlahden yläkoulun kevätjuhlassa.

Läheiset pääsevät mukaan etänä

Myös muissa Lappeenrannan peruskouluissa noudatetaan valtakunnallisia ohjeita, eli lukuvuoden päättymistä juhlitaan pienissä ryhmissä. Luokkakohtaisia tilaisuuksia saatetaan pitää myös ulkona sään salliessa. Ajankohta on suunnitellusti lauantai 30. kesäkuuta, lukuvuoden viimeinen päivä.

– Huoltajia ei tilanteen vuoksi voida kutsua näihin tilaisuuksiin. Läsnä ovat vain ryhmän oppilaat, opettaja ja mahdollinen ohjaaja, opetustoimenjohtaja Mari Routti sanoo.

Huoltajien ja muiden läheisten ei silti tarvitse jäädä juhlasta paitsi ainakaan Sammonlahdessa. Heillekin lähetetään linkki suoran lähetyksen seuraamiseen.

Vaikka osallistuminen on nyt erilaista, on ohjelma haluttu pitää kevätjuhlan näköisenä.

– Tämä on poikkeuksellinen vuosi, mutta haluamme tehdä oppilaille mahdollisimman mukavan ja niin juhlavan päätöspäivän kuin ikinä voimme, Sammonlahden yläkoulun rehtori Vesa Raasumaa kertoo.

Lappeenrannan lukiot ovat jatkaneet etäopetuksessa ja järjestävät lukuvuoden päättäjäiset netin välityksellä. Lukiot jakavat linkit tapahtumiin omissa tiedotuskanavissaan.

Varsinaista juhlaa suunnitellaan elokuun lopulle, jos koronatilanne sen silloin sallii. Tällöin osa ylioppilaista tosin saattaa olla suorittamassa asepalvelustaan. Lappeenrannan kaupunki on lähettänyt Kuntaliittoon viestin, jotta se neuvottelisi asiasta Puolustusvoimien kanssa.

– Kansallisesti olisi sitten mahdollista varmistaa, että juhlaan osallistumista varten on mahdollista saada lomaa, Routti sanoo.

Marleena Liikkanen

LUT-yliopiston seuraavasta valmistujaisjuhlasta ei ole tietoa
LUT-yliopiston seuraavasta valmistujaisjuhlasta ei ole tietoa

Yliopistossa juhlitaan joskus myöhemmin

Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT) järjestetään tavallisesti lukuvuoden jokaisen kuukauden lopussa valmistujaisjuhla, mutta nyt tilaisuudet ovat olleet tauolla maaliskuusta lähtien. Opiskelijoiden valmistumista juhlien peruuntuminen ei hidasta, sillä tutkintotodistuksia tehdään normaaliin tapaan ja ne postitetaan valmistuville.

– Kysymme myös, haluaako valmistuva saada kutsun seuraavaan juhlaan, jossa ei ole osallistumisrajoituksia. Kaikilla on siis halutessaan mahdollisuus osallistua myöhemmin, kertoo opiskelijapalveluiden päällikkö Minna Ranta.

Siitä, milloin juhlan voi järjestää seuraavan kerran, ei ole tällä hetkellä tietoa. Teoriassa seuraava ajankohta olisi elokuussa, mutta yliopisto seuraa valtakunnallisia suosituksia kokoontumisrajoituksista.

– Järjestämme juhlan heti, kun se on mahdollista vaikkapa kahdessa salissa yhtä aikaa tai kahtena peräkkäisenä tilaisuutena, Ranta sanoo.

Ranta ymmärtää, että kiinnostus juhlaan osallistumiseen saattaa laskea, kun odotusaika pitenee. Moni on saattanut silloin muuttaa jo töiden vuoksi toiselle paikkakunnalle.

– Osa valmistuvista on ulkomaisia opiskelijoita, ja he ovat saattaneet lähteä jo omaan kotimaahansa, Ranta huomauttaa.

Marleena Liikkanen

LAB-ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa on jatkossa harvemmin tutkintojuhlia.
LAB-ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa on jatkossa harvemmin tutkintojuhlia.

Syksyllä valmistujaisia harvemmin

LAB-ammattikorkeakoulussa on sama tilanne kuin LUTissa: Kevään juhlat on peruttu, eikä korvaavista tilaisuuksista ole tietoa. Tutkintotodistukset kulkevat perille postissa.

– Toukokuussa LABista valmistuville lähtee todistuksen mukana rehtori Turo Kilpeläisen tervehdys ja suklaalevy. Tällä tavalla haluamme juhlistaa valmistumista jo tässä vaiheessa, Minna Ranta sanoo.

LAB aloitti toimintansa tämän vuoden alussa, kun Saimaan ammattikorkeakoulu Saimia yhdistyi Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:n kanssa. Saimiassa oli LUTin tapaan valmistujaisjuhla joka kuukausi, kun taas LAMKissa juhlia on ollut vain kahdesti vuodessa.

Tätä perinnettä oli tarkoitus jatkaa Lappeenrannassa vielä tämän kevään ajan, minkä jälkeen käytännöt yhtenäistetään.

– Ensi lukuvuodesta alkaen koko LABissa sekä Lahden että Lappeenrannan kampuksilla on sama käytäntö. Jatkossa on kaksi tutkintojuhlaa, joulu- ja toukokuussa, Ranta kertoo.

Tänä keväänä valmistuneet joutuvat odottamaan valmistujaisjuhlaansa siis yli puoli vuotta.

Lumikki Haaja

Abreu esiintyy Sampon valmistujaisjuhlassa. Kuva viime kesältä.
Abreu esiintyy Sampon valmistujaisjuhlassa. Kuva viime kesältä.

Sampokin juhlii netissä

Saimaan ammattiopisto Sampo järjestää kevään valmistujaisjuhlat suorana lähetyksenä netissä.

Tilaisuus lähetetään Kulttuuritila Nuijamiehestä perjantaina 5. kesäkuuta kello 19.00. Lähetystä voi seurata linkistä, joka julkaistaan Sammon sivuilla. Juhlassa esiintyy Abreu.

– Konserttistriimi on hieno ja poikkeusajassa kiinni oleva tapa juhlia valmistuvia. Samalla voimme tukea kulttuurialaa ja tarjota ihmisille iloa, rehtori Antti Lehmusvaara sanoo tiedotteessa.

Konsertin lisäksi lähetyksessä kuullaan puheet kansanedustaja Niina Malmilta, valmistuvalta opiskelijalta Jimi Oravalta ja rehtori Antti Lehmusvaaralta. Tapahtuman juontaa Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä Samuli Punkka.

Sampo juhlii lähes 700 ammattiin valmistunutta. Julkaisuluvan antaneiden nimet näkyvät lähetyksessä konsertin aikana. Tapahtuma on yhteinen Lappeenrannan, Imatran ja Ruokolahden toimipisteistä valmistuville.