Olkkolan hovista voi jättää tarjouksia vielä tänään — Savitaipaleen kunta on saanut yhteydenottoja arvorakennuksesta aina Pohjois-Amerikasta asti

Savitaipaleen kunta alkoi myydä Olkkolan hovia runsas kuukausi sitten.

MIKA STRANDÉN

Olkkolan Hovi sijaitsee Kuolimo-järven rannalla lähellä Savitaipaleen kirkonkylää. Se on rakennettu 1900-luvun alussa. Päärakennus on kooltaan 690 neliötä ja se on rakennettu vuonna 1906, ja ravintolassa on 160—180 asiakaspaikkaa.

Olkkolan hoville löytynee uusi ostaja tai vuokraaja. Savitaipaleen kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen sanoi perjantaipäivänä ennen kello kahtatoista, että kartanorakennuksesta on tullut kunnalle noin kymmenen yhteydenottoa. Muutamille ihmisille kunnan edustajat ovat käyneet myös näyttämässä rakennusta.

Savitaipale laittoi Olkkolan hovin myyntiin runsas kuukausi sitten, kun kartanossa toimivat yrittäjät olivat ilmoittaneet luopuvansa yritystoiminnasta korkeiden kustannusten takia. Kunta on valmis myymään tai vuokraamaan rakennuksen.

Tarjousten jättöaika päättyy tänään perjantaina, joten ostotarjousten lopullinen määrä selviää maanantaina.

Tuleva toiminta nykyisenkaltaista

Suurin osa ostajaehdokkaista kaavailee Olkkolaan nykyisenkaltaista ravintola- ja hotellitoimintaa.

Kartanosta kiinnostuneet ihmiset ovat olleet sekä paikallisia että muualta tulevia. Pääasiassa kyseessä ovat yritykset, jotka haluavat esimerkiksi laajentaa toimintaansa. Myös ulkomailta on otettu Savitaipaleen kuntaan yhteyttä.
— Menemättä tässä vaiheessa yksityiskohtiin, niin myös Pohjois-Amerikasta on tullut yhteydenotto, Kainulainen sanoo.

Kainulaisen mukaan kartanon myyminen ja vuokraaminen ovat molemmat kunnalle hyviä vaihtoehtoja. Ratkaisevaa on se, millaisia toimintamalleja yritykset suunnittelevat paikalle.

Kainulainen sanoo, että paikka on savitaipalelaisille tärkeä, joten siihen kaivattaisiin elinvoimaista ja pitkäjänteistä toimintaa.

Esimerkiksi luontomatkailun tai kulttuuritapahtumien yhdistäminen ravintola- ja majoituspalveluiden pyörittämiseen voisi olla tervetullutta.

Päätökset ensi vuonna

Lopullisesti Olkkolan hovin kohtalo selviää ensi vuoden puolella. Kainulaisen mukaan kunnanhallitus keskustellee nyt tulleista tarjouksista ensi maanantain kokouksessa. Sen jälkeen alkavat neuvottelut potentiaalisten ostajien tai vuokraajien kanssa.

Päätökset rakennuksen tulevaisuudesta tehdään ensi vuonna.

Jos kunta päätyy myymään rakennuksen, hintapyyntö tulee todennäköisesti olemaan yli kaksi miljoonaa euroa. Vuokralle Olkkolan saa noin 2 000 euron kuukausihintaan.