Lappeenrannan urheilutalo porskuttaa peruskorjauksen jälkeen aurinkoenergialla — Viisi koulua saattaa saada aurinkopaneelit myös

Tarkkaa tietoa urheilutalon uusien aurinkopaneeleiden kustannuksista ei ole vielä saatavilla.

Mika Strandén

Lappeenrannan kaupunki edistää uusiutuvan energian käyttöä. Teemu Ruokonen asensi toukokuussa aurinkopaneeleita paloaseman katolle  Lavolan teollisuusalueella.
Lappeenrannan kaupunki edistää uusiutuvan energian käyttöä. Teemu Ruokonen asensi toukokuussa aurinkopaneeleita paloaseman katolle Lavolan teollisuusalueella.

Lappeenrannan urheilutalo saa peruskorjauksen jälkeen energiansa aurinkopaneeleista. Suunnitelmassa on lähdetty siitä, että talo olisi aurinkoenergian suhteen täysin omavarainen. Kokonaistuotanto olisi noin 70 000 kilowattituntia vuodessa.
— Tarkoituksena on, että energiatehokkuus kasvaa merkittävästi, huomauttaa Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.


Heinonen pitää hyvänä asiana sitä, että uudet aurinkopaneelit asennetaan katolle rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä. Niin voidaan varmistaa, että kattorakenteet ovat kunnossa ja kyllin lujat kannattelemaan uuden talteenottojärjestelmän.

Tarkoituksena on, että energiatehokkuus kasvaa merkittävästi. — Markku Heinonen


Tarjouskilpailu on kesken, joten tarkkaa tietoa uusien aurinkopaneeleiden kustannuksista ei ole toistaiseksi saatavilla. Periaatteessa paneelit maksavat itse itsensä takaisin. Se on toteutunut keskimäärin noin kymmenessä vuodessa.

Marleena Liikkanen

Pontuksen koulussa aurinkovoima on jo ollut käytössä.
Pontuksen koulussa aurinkovoima on jo ollut käytössä.


Heinosen mukaan energiatehokkuutta on viime vuosina parannettu kaupungin liikuntainvestoinneissa merkittävästi. Hän mainitsee esimerkkeinä Lauritsalan uimahallin peruskorjauksen sekä jäähallin entistä energiatehokkaammat kylmälaitteet.

Aurinkopaneeleita suunnitellaan useampien koulujen katoille

Parhaillaan aurinkopaneeleita suunnitellaan myös viiden koulun ja harjoitusjäähallin katoille. Näistä kohteista kookkain on Kimpisen koulu.
Noin 1— 2 vuoden ajan aurinkovoimasta ovat nauttineet Pontuksen koulu, Myllymäen päiväkoti ja Lavolan paloasema.


Markku Heinosen mukaan kokemukset ovat olleet hyviä ja kannustaneet hyödyntämään aurinkoenergiaa.
— Lappeenranta haluaa ehdottomasti toimia esimerkkinä yksityisten ja yritysten suuntaan, että aurinkoenergian suosio lisääntyisi.


Lappeenrannan tavoitteena on, että Etelä-Karjala olisi täysin hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.