Lauha sää jatkuu ja kattojen lumikuorma kasvaa — "Fiksua olisi toimia itse ajoissa, mutta on tähän ammattilaisiakin"

Katoille on talven aikana kertynyt paljon lunta ja sään lauhtuminen on lisännyt lumipatjan painoa huomattavasti. Arkistokuva
Katoille on talven aikana kertynyt paljon lunta ja sään lauhtuminen on lisännyt lumipatjan painoa huomattavasti. Arkistokuva

Katolta yllättäen pudonnut lumi hautasi ihmisen alleen Taipalsaarella lauantaina aamupäivällä. Pelastuslaitos kaivoi hänet sieltä esiin ja ambulanssilla tarkastukseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lauha tihkusateinen sää jatkuu ensi viikon alkupäiviin asti ja laitos varoittaa mahdollisesti vaarallisesta liikennesäästä ja jalankulkusäästä.

Päivystävä palomestari Juuso Punnonen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta ei panisi pahakseen, jos varoituslistassa olisi myös katoilta putoava lumi. 

— Kyllähän lunta katoilla reilusti on ja lämpötilan mentyä plussan puolelle lumi alkaa myös painaa ja tulla kaltevilta katoilta alas. Siinä lähtee tikkaita seiniltä ja alla on vaarallista.

Muutamia rakenteiden sortumisia Etelä-Karjalassa on jo sattunut. Varoituksia aiheesta on annettu jo hyvän aikaa. 

— Fiksuahan se olisi pudotella lunta katoilta tasaisesti sitä mukaa kun sitä tule eikä odottaa niin pitkään, että on jo vaarallista.

Punnosen mukaan lunta voi pudottaa kunnon turvavarusteet pukemalla ja varovaisuutta noudattaen itsekin, mutta arvailemaan asian kanssa ei kannata ryhtyä.

— On olemassa henkilöitä, jotka tekevät tätä ammatikseen.

Punnonen ei suosittele odottamaan viime hetkeen ja soittelemaan sitten palokuntaan, että kohta muuten rysähtää.

— Me emme ole tähän tarkoitukseen ilmaista työvoimaa. Silloin toimitaan, kun on henki, terveys tai omaisuus ilmeisessä vaarassa. Harvoin lumen kanssa on näistä kyse.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset