Kemppaisten lasku jäi matkalle — mitä tehdä, jos laatikkoon kolahtaa vain karhukirje?

Hanna Koikkalainen

— Soitin sähköyhtiölle, selitin tilanteen, ja  asiakaspalvelija sanoi, että unohtakaa se viiden euron muistutusmaksu. Mutta ajattelimme vaimon kanssa, että ei se viitonen niin kirpaise, Veli Kemppainen naurahtaa.
— Soitin sähköyhtiölle, selitin tilanteen, ja asiakaspalvelija sanoi, että unohtakaa se viiden euron muistutusmaksu. Mutta ajattelimme vaimon kanssa, että ei se viitonen niin kirpaise, Veli Kemppainen naurahtaa.

Postinkulkuun liittyviä valituksia tulee hieman aiempaa enemmän myös perintätoimistoihin. Näin kerrotaan Intrum Justitialta ja Lindorffilta.

Valitukset voivat koskea sitä, että asiakkaalle ei ole tullut alkuperäistä laskua ollenkaan, tai sitä että lasku on saapunut perille juuri ennen perintäyhtiön muistutuskirjettä.

Myös imatralainen Veli Kemppainen aikoo pitää yhden laskun visusti tallessa.

Se on ensimmäinen hänelle tullut maksumuistutus noin neljäänkymmeneen vuoteen. Muistutuksen lähetti paikallinen sähköyhtiö. Sen joulukuussa lähettämää laskua ei koskaan tullut perille.

Kaiken kaikkiaan kirjeitä jää kuitenkin jakamatta tai katoaa vain vähän. Viestintäviraston edellinen raportti kertoo, että vuonna 2015 tavallisiin kirjeisiin kohdistuvia tiedusteluja käsiteltiin 2 894 kappaletta, eli 0,00033 prosenttia lähetysmäärästä. Kadonneeksi todettiin 178 kirjettä, löydetyiksi 967 ja ratkaisemattomiksi 1 749.

Kemppaista mietityttää mitä tapahtuisi, jos laskua ja muistutuslaskua ei tulisi, ja lasku päätyisi perintään saakka.

— Kuinka kukaan voisi todistaa, ettei ole saanut alkuperäistä laskua?

Perintäyhtiöt suhtautuvat huoleen maltilla. Ne vakuuttavat että ongelmatilanteet käsitellään tapauskohtaisesti.

Kirjepostilla 13 jakelijaa

Kaikki kirjepostin myöhästymiset eivät ole välttämättä Postin kontolla. Suomessa kirjepostia jakaa kaksitoista muutakin jakeluyhtiötä.

Jakajan tunnistaa kirjekuoreen merkitystä maksumerkinnästä.

Postin jakamissa yrityskirjeissä lukee Posti Oy, lisäksi niihin on merkitty tunnus Priority tai Economy. Muut jakeluyhtiöt kuuluvat Jakeluyhtiö Suomeen.

Niiden tunnukset ja jakelualueet ovat:

ESA — Mediatalo ESA Oy, Päijät-Häme

ILVES — Ilves Jakelu Oy, Kanta-Häme

MANU — Alma Manu Oy, Pirkanmaa, Satakunta

KALE — Kaleva Oy, Pohjois-Pohjanmaa

LSTJ — Lounais-Suomen Tietojakelu Oy, Varsinais-Suomi

VSTJ — Varsinais-Suomen Tietojakelu Oy, Salo

KAVI — Kaakon Viestintä, Etelä-Savo, Kymenlaakso, Etelä-Karjala

MARVA — Marva Media Oy, Rauma

SLP — SLP Jakelu Oy, Kainuu

KP — Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj, Pohjanmaa

SJOY — Savon Jakelu Oy, Savo

MALAP — Alma Manu Oy, Lappi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.