Lukuisia kertoja lappeenrantalaisissa kaupoissa varkaissa käynyt nainen sai tuomion – Oli varustautunut foliopussilla hälyttimien hämäämiseksi

Ismo Pekkarinen/AOP

Lukuisia kertoja lappeenrantalaisissa kaupoissa varkaissa käynyt nainen sai tuomion – Oli varustautunut foliopussilla hälyttimien hämäämiseksi

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut muun muassa vaatteita, elektroniikkaa, alkoholijuomia ja elintarvikkeita lappeenrantalaisista liikkeistä varastaneen naisen sakkoihin. Oikeus katsoi vuonna 1989 syntyneen naisen syyllistyneen varkauteen, viiteen näpistykseen ja kahteen varkauden yritykseen marraskuun 2017 ja heinäkuun 2018 välisenä aikana.

Nainen ei saapunut paikalle oikeuskäsittelyyn, mutta oikeus katsoi, että tapaus voitiin ratkaista vastaajan poissaolosta huolimatta.

Nainen oli myöntänyt esitutkinnassa kaikki teot, mutta kiisti syyllistyneensä varkauteen ja piti tekoa näpistyksenä tuotteiden vähäisen arvon vuoksi.

Oikeus kuitenkin katsoi teon olleen suunnitelmallinen ja siten täyttävän varkauden tunnusmerkistön. Nainen oli varustautunut tekoa varten foliopussilla, jolla oli tarkoitus hämätä kaupan hälyttimiä. Nainen ei kuitenkaan ollut käyttänyt pussia, sillä vaatteissa ei ollut ollut hälyttimiä. Foliopussi oli mukana myös teossa, joka jäi varkauden yritykseksi.

Käräjäoikeus määräsi naisen maksettavaksi 60 päiväsakkoa. Hänet velvoitettiin myös korvaamaan anastetusta ja myyntikelvottomaksi menneestä omaisuudesta yhteensä 620 euroa.

Oikeus käsitteli samassa yhteydessä vuosina 1998 ja 2000 syntyneiden miesten tekoja. Molemmat olivat syyllistyneet määrällisesti pieniin alkoholivarkauksiin, vanhempi mies kahdesti, nuorempi kerran, ja tyhjentäneet yhdessä kauppakeskuksen penkille jääneen sivullisen käsilaukun arvotavaroista. Miehistä vanhempi oli sanallisesti uhannut ruokakaupan vartijaa puukolla, mikä johti tuomioon laittomasta uhkauksesta.

Vuonna 1998 syntynyt mies tuomittiin 70 päiväsakkoon laittomasta uhkauksesta, kahdesta näpistyksestä ja lievästä kavalluksesta. Vuonna 2000 syntynyt mies tuomittiin lievästä kavalluksesta ja näpistyksestä nuorena henkilönä. Hänen kohdallaan oikeus päätti, että hänen aiemmin kesällä saamansa neljän kuukauden ehdoton vankeusrangaistus oli riittävä rangaistus myös nyt syyksi luetuista teoista.