Liikenneministeri Berner: Henkilöjunaliikenne avataan kilpailulle asteittain vuoteen 2026 mennessä, ja VR pilkotaan neljään osaan

Inka Nordlund

Kesäkuussa 2016 rautateillä voivat liikennöidä myös toisenlaiset värit.

Suomen hallitus aikoo avata henkilöliikenteen kilpailulle rautateillä ja pilkkoa VR:n neljään osaan.

Tarkoituksena on, että henkilöjunat liikennöivät uusien sopimusten mukaisesti kaikkialla Suomessa kesäkuuhun 2026 mennessä.

— Junaliikenne avataan kilpailulle asteittain vuoteen 2026 mennessä. Valtio kilpailuttaa (junareiteille) käyttöoikeussopimuksia, joihin sisällytetään velvoite- ja ostoliikennettä, liikenneministeri Anne Berner kertoi tiedotustilaisuudessa.

Ensin Etelä-Suomen taajamaliikenne

Berner kertoo, että kilpailun avataan ensimmäisenä Etelä-Suomen taajamaliikenteestä 2020-luvun alkupuolella.

Etelä-Suomen taajamaliikenne käsittää 6,7 miljoonaa henkilöjunamatkaa. Vuosittain Suomessa tehdään noin 75 miljoonaa junamatkaa.

Kolmeksi yhtiöksi

Hallitus aikoo eriyttää VR:stä kolme erillistä yhtiötä, jotka olisivat kalustoyhtiö, kunnossapitoyhtiö sekä kiinteistöyhtiö. Käytännössä siis VR pilkotaan neljään osaan.

— Yhtään yksityistämistä ei tapahdu, valtion omaisuutta ei myydä, VR:n lisäksi syntyy kolme erillisyhtiötä, henkilöstön asema siirrossa turvataan, Berner listasi.

Kyse ei ole yksityistämisestä, sillä valtio säilyy kaikkien neljän yhtiön omistajana eikä valtion omaisuutta myydä, Berner sanoi.

Henkilöliikenteen vapauttaminen kilpailulle ei tule yllätyksenä. Liikenne- ja viestintäministeriö (lvm) tiedotti jo syksyllä 2015, että uudistus on suunnitteilla.

Bernerin mukaan henkilöliikenteen markkinaehtoisuus lisäisi hintakilpailua kiskoilla ja alentaisi myös tavaraliikenteen kuljetuskustannuksia.

Lue koko juttu Helsingin sanomien verkkosivuilta.

Karoliina Liimatainen, HS

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.