Eduskuntaryhmiltä yksimielinen tuki hallituksen hajottamiselle

Mika Ranta/HS

Juha Sipilä (oikealla) ja Petteri Orpo pitivät tiedotustilaisuuden Kesärannassa iltapäivällä.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät antoivat yksimielisen tukensa pääministeri Juha Sipilän esitykselle hallituksen hajottamisesta maanantai-iltana.

Alkuillasta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Sipilä sanoi, että hallituksen mahdollisuus viedä hallitusohjelmaa eteenpäin ”tuli kyseenalaiseksi” perussuomalaisten johdon vaihduttua viikonloppuna.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kyse oli siitä, ettei hän voinut luottaa siihen, että Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ymmärtäisi esimerkiksi luovuttamattomien ihmisoikeuksien merkityksen tai oikeusvaltioperiaatteen.

— Ne arvot eivät ole poliittista korrektiutta tai liturgiaa, Orpo sanoi.

— Me emme hyväksy minkäänlaista vihapuhetta, emme syrjintää.

Hankalaksi olisi Sipilän mukaan muodostunut myös Halla-ahon ajatus, että tämä johtaisi puoluettaan Brysselistä. Tämä olisi pääministerin mukaan voinut vaarantaa hallituksen toimintakyvyn.

Halla-aho itse kommentoi neuvottelujen päättymistä Facebookissa kello 14.30. Hän kirjoitti käyneensä Sipilän ja Orpon kanssa asiallisen keskustelun ja vaatineensa jälleen hallitusohjelman maahanmuuttolinjausten nykyistä tiukempaa noudattamista.

— Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle ole, hän kirjoitti.

Lue juttu HS:n sivulta

Ville Seuri HS, Eeva Palojärvi HS

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.