Laura Huhtasaari luottaa omien teemojensa kantavuuteen presidentinvaaleissa

Perussuomalaisten presidenttiehdokas vastustaa Euroopan unionin liittovaltiokehitystä. Hän ottaisi käyttöön rajatarkastukset, kiristäisi maahanmuuttopolitiikkaa ja luopuisi eurosta.

Minna Mänttäri

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vieraili lauantaina Lappeenrannan Oleksilla ja keräsi ympärilleen uteliasta yleisöä.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vieraili lauantaina Lappeenrannan Oleksilla ja keräsi ympärilleen uteliasta yleisöä.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoo missä kaiken pahan alku on. Tietenkin Euroopan unionin pesäpaikassa Brysselissä.

EU:n turvallisuus-, raha- ja maahanmuuttopolitiikka sotivat Huhtasaaren mielestä Suomen etuja vastaan. Kehitys vie liittovaltion suuntaan, itsenäisten valtioiden rajat hämärtyvät ja suuret jäsenmaat jyräävät pienten äänen kuulumattomiin.

En halua, että Suomeen syntyy alueita, joissa ei kunnioiteta suomalaista kulttuuria.

— Todellisessa demokratiassa tyytymätön kansa voi halutessaan vaihtaa päättäjät. EU-johtajista sen sijaan ei pääse koskaan eroon. Jos liittovaltio sanelee päätökset, se ei ole enää mitään yhteistyötä, lauantaina Lappeenrannassa vieraillut Huhtasaari arvioi.

Jos Huhtasaari saisi päättää, hän jarruttaisi liittovaltiokehitystä niin paljon kuin mahdollista ja hakisi tukea samanmielisiltä mailta. Irtautuminen koko EU:sta olisi hyppy tuntemattomaan, mutta Huhtasaari ei pitäisi tästä koituvaa hintaa liian kovana.

Maahanmuuttajien

taustat selvitykseen

Suomi, jossa Huhtasaari toimisi presidenttinä, olisi puhdas kansallisvaltio. Se ei nöyristelisi mihinkään ilmansuuntaan eikä päästäisi paperittomia rajojensa sisäpuolelle.

Maahanmuutto on aihe, joka saa nopeasti puhuvan Huhtasaaren kiihdyttämään tempoa entisestään. Hän kuvailee suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa muun muassa sanoilla epäonnistunut, kallis ja epäoikeudenmukainen.

— Nykyinen maahanmuuttopolitiikka muodostaa turvallisuusuhkan eikä toimi millään tasolla.

Huhtasaaren mielestä ainoa oikea tapa vastaanottaa pakolaisia on tehdä valinta pakolaisleireillä. Näin tulijoiden taustat voidaan tutkia etukäteen, ja valinnat voidaan kohdistaa todellisiin hädänalaisiin, kuten vammaisiin lapsiin ja heidän perheisiinsä.

Huhtasaari korostaa sitä, ettei ihmisarvo ole riippuvainen ihonväristä. Vaikka ihmiset ovat yhtä arvokkaita, muiden kulttuurien kaikkia piirteitä ei tarvitse hyväksyä.

— En halua, että Suomeen syntyy alueita, joissa ei kunnioiteta suomalaista kulttuuria vaan esimerkiksi sharia-lakia.

Enemmän Thatcher

kuin Marine Le Pen

Ensimmäisen kauden kansanedustajana Huhtasaaren kokemus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on hyvin rajallinen. Hän ei itse pidä tätä ongelmana, sillä hyvä presidentti tietää, ketä kannattaa kuunnella.

Pyynnöstä Huhtasaari mainitsee kaksi arvostamaansa asiantuntijaa. He ovat puolustusvoiman strategiapäällikkö Kim Jäämeri ja Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.

Poliittiseksi esikuvaksi sopiva nainen ei yllättäen olekaan Ranskan kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen, vaan Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher.

— Hän oli tiukka mimmi, joka ajoi rohkeasti Britannian etua.

Samaan tyyliin omia teemoja esillä pitämällä Huhtasaari pyrkii presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Vaikka gallup-kannatus on muutaman prosentin luokkaa, Huhtasaari pitää positiivisena sijoittumistaan kolmanneksi.

Laura Huhtasaari

38-vuotias, naimisissa, kaksi lasta.
Kasvatustieteen maisteri, erityisopettaja.
Kansanedustaja 2015-.
Eduskunnan talousvaliokunnan jäsen sekä ulkoasiainvaliokunnan, hallintovaliokunnan ja sivistysvaliokunnan varajäsen.
Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.
Porin kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja.
Harrastaa lukemista, käsitöitä, spinningiä, vesihiihtoa, hyötyliikuntaa ja koirien kanssa ulkoilemista.