Tähtitieteellinen yhdistys Ursa: Lappeenrantaan tuskin tippui meteoriitti, sunnnuntaiaamun valoilmiö oli horisontin taakse painuva meteori

Arttu Muukkonen

Ylämaan jalkokivimessuilla oli kesällä 2012  näytteillä  2,5 kiloa painava meteoriitin palanen.
Ylämaan jalkokivimessuilla oli kesällä 2012 näytteillä 2,5 kiloa painava meteoriitin palanen.

Lappeenrannan taivaalla nähtiin varhain sunnuntaiaamuna kirkas tähdenlento. Se tuskin kuitenkaan oli maahan asti päätynyt meteoriitti.

— Horisontin taakse painuva meteori näyttää usein siltä, että se olisi maahan putoava meteoriitti. Kun meteori on sadan kilometrin korkeudessa, perspektiivi vääristyy katsojan silmissä, sanoo Jaakko Visuri tähtitieteellinen yhdistys Ursasta.

Vaikka näyttäisi, että valoilmiö aiheuttaisi lähistölle paikannettavan meteoriitin, kyseessä on todennäköisesti meteori, joka viistää maan ilmakehää useiden kymmenien kilometrien korkeudella.

— Ilmoitusten mukaan se olisi näkynyt eteläisellä taivaalla, ilmeisesti siis Suomen eteläpuolella.

Kirkkaan tähdenlennon näki sunnuntaiaamuna useampikin henkilö.

— Ursan Taivaanvahti-palveluun on ilmoitettu kolme havaintoa sunnuntaiaamulta noin kello viideltä, Visuri kertoo.

Etelä-Saimaan saaman tiedon mukaan myös yhden aikaan samana yönä on Lappeenrannassa havaittu meteori. Siitä ei Taivaanvahtiin ole tullut ilmoitusta.

Yhtään kuvaa Ursa ei meteorista ole saanut, joten hän ei pysty arvioimaan sen valoilmiön voimakkuutta.

— Tähdenlentoja voi nähdä joka ilta, jos sää on kirkas. Yksittäisiä himmeitä tähdenlentoja ilmoitellaan meille paljon. Tulipalloiksi kutsutaan niitä, jotka ovat Venusta kirkkaampia.