Kiinnostus joutomaiden metsitykseen ei ole vielä virinnyt Etelä-Karjalassa – Ensi keväänä tilanne voi muuttua, jos uusi tukijärjestelmä saadaan voimaan

Suomesta löytyy arviolta 120 000 hehtaaria metsitykseen sopivaa joutomaata. Etelä-Karjalassa riittää entisiä peltoja ja turpeennostoalueita.

Timo Seppäläinen

Miljoonille puuntaimille löytyy kasvupaikka joutomaalta.
Miljoonille puuntaimille löytyy kasvupaikka joutomaalta.

Etelä-Karjalan joutomaat puskevat heinää ja pajua vielä entiseen malliin. Tilanne voi muuttua nopeastikin, jos hallitusohjelmaan kirjattu ajatus joutoalueiden metsittämiselle annettavasta avusta toteutuu.

Esitys uudesta tukijärjestelmästä on lähiaikoina tulossa eduskunnan käsittelyyn. Metsitystuen katsotaan edistävän hallitusohjelman tavoitetta lisätä hiilinieluja ja -varastoja sekä vähentää maankäyttösektorin päästöjä.

Metsitystukea on tarkoitus myöntää esimerkiksi maatalouskäytön ulkopuolelle jääneiden peltolohkojen ja käytöstä poistuneiden turvetuotantoalueiden metsittämiseen. Aktiivisessa viljelyssä olevia peltoja tai ympäristö- tai luontoarvioiltaan merkittäviä ketoja ja niittyjä ei ole tarkoitus metsittää.

Tuki koostuisi kiinteästä korvauksesta sekä hoitopalkkiosta, ja se perustuisi keskimääräisiin laskennallisiin kustannuksiin hehtaaria kohden. Tukea myönnettäisiin yksityisille maanomistajille.

Sopivia paikkoja kyllä löytyy. — Markku Vaario

Tietoa tukitasosta odotetaan

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan johtaja Markku Vaario arvioi, että maanomistajat ovat asian suhteen odottavalla kannalla. Kukaan ei nyt kiirehdi joutomaittensa metsitystä omalla kustannuksellaan, koska valtion tukea on luvassa ensi keväästä lähtien.

– Tukitasosta ei ole vielä tarkempaa tietoa, joten asiasta ei ole voitu tiedottaa, Vaario kertoo.

Metsitysalueista ei tule puutetta. On arvioitu, että Suomessa on noin 120 000 hehtaaria metsitykseen sopivia joutoalueita.

– Sopivia paikkoja kyllä löytyy. Turpeennostoalueiden lisäksi käytöstä poistuneita peltoheittoja on Etelä-Karjalassa kohtuullisen paljon, Vaario arvioi.

Luetuimmat