Pärskepleksit tulivat kassoille Lappeenrannassakin – Etelä-Saimaa kysyi neljän alan ammattilaisilta, mitä nämä toivovat asiakkailta korona-aikana

Ihmiset ovat myös lyhyessä ajassa oppineet aivastamis- ja yskimisetiketin ja arvostamaan siivoojia enemmän kuin ennen. Kysyimme lääkäriltä, kaupoista, siivoojalta ja apteekeista miten epidemia pitäisi ottaa huomioon asiakaspalvelutilanteissa.

Mika Strandén

Lappeenrannassa päivittäistavarakaupat ovat asentaneet tai asentavat kassoille pärskesuojia. Kari Liikkanen maksoi K-Supermarket Lehmuksessa ostoksensa kassaan Anna Myllykselle.
Lappeenrannassa päivittäistavarakaupat ovat asentaneet tai asentavat kassoille pärskesuojia. Kari Liikkanen maksoi K-Supermarket Lehmuksessa ostoksensa kassaan Anna Myllykselle.

Asiakkaan ja myyjän välissä on nyt pleksi. Koronatilanne toi pärskesuojat kauppojen kassoille Lappeenrannassa.

Kauppias Mika Mustonen K-Supermarket Lehmuksesta Lappeenrannasta suosittelee lisäksi, että ruokaostoksille tultaisiin vain terveenä.

Paljonpuhutun koronan lisäksi tähän aikaan on liikkeellä paljon flunssaa ja vatsatauteja, jotka tarttuvat helposti.

– Toivottavasti jokainen miettisi, miten olisi kaikkien edun kannalta parasta käyttäytyä.

Mika Strandén

Anna Myllys työskenteli pärskeiltä suojaavan pleksin takana K-Supermarket Lehmuksessa torstaina.
Anna Myllys työskenteli pärskeiltä suojaavan pleksin takana K-Supermarket Lehmuksessa torstaina.

"Vitsailu koronasta ei kuulu ruokaostoksille"

Hänen mielestään vitsailu koronasta ja kaikesta aiheeseen liittyvästä ei kuulu ruokaostoksille.

– Toiset asiakkaat ja kaupan henkilökunta eivät voi tietää, puhuuko henkilö tosissaan sairaudesta vai laskeeko leikkiä. Herjaa voi heittää omien kavereitten kesken.

Kauppa on eri tavoin pyrkinyt hillitsemään koronan leviämistä. Mustonen listaa, että paistopisteen tuotteet pussitetaan heti, jauhelihaa pakataan ja kassalinjoilta on poistettu välikapulat.

Kauppias on huomannut, että tartuntariski on muuttanut monien ostotottumuksia. Hamstrausinto tuli ja meni.

– Kun kotona vietetään enemmän aikaa, siellä myös tehdään enemmän ruokaa ja leivotaan.

Samoin voi päätellä, että kodin tutut kausiaskareet, siivous, ikkunoidenpesu ja mullanvaihto, ovat työlistalla koronasta huolimatta.

Kaupat ovat edelleen kohtaamispaikkoja.

Maltti ja rauhallisuus ovat kaikkien eduksi. — Santtu Hietaranta

– Selvästi kuitenkin näkyy, että kohdattaessa ystävien ja tuttujen kanssa vaihdetaan kuulumiset melko tiiviisti.

Anu Kiljunen

Apteekit, päivittäistavarakaupat ja varmasti muutkin liikkeet toivovat, että ostoksille tultaisiin vain terveenä.
Apteekit, päivittäistavarakaupat ja varmasti muutkin liikkeet toivovat, että ostoksille tultaisiin vain terveenä.

Vain terveenä apteekkiin ja kauppaan

Ihmiset saattoivat pärskiä ja yskiä päin toisiaan vielä viime viikolla ostoksilla ollessaan.

Apteekkari Sari Halko City Apteekista Lappeenrannasta sanoo, että aivastamis- ja yskimisetiketti on lyhyessä ajassa selvästi kohentunut.

– Neuvot siitä, miten estää koronaviruksen leviämistä, ovat menneet perille. Ihmiset ovat valveutuneempia.

Päivittäistavarakauppojen kassojen kaltaisia pärskesuojia asennetaan piakkoin myös City Apteekin kassalle ja reseptipuolelle.

Apteekissa toivotaan, että lääkkeitä tultaisiin ostamaan vain terveenä. Esimerkiksi flunssaoireisen kannattaa kysyä apuun sukulainen, ystävä tai naapuri.

Sari Halko muistuttaa myös, että ulkomailta saapuneiden pitää pysyä tiiviisti kotikaranteenissa kaksi viikkoa.

Apteekkari suosittelee vielä säilyttämään käsikauppatuotteiden puolella riittävän etäisyyden henkilökuntaan.

– Apteekin henkilökuntaa saa vaivata etsimään hyllystä sopivaa lääkettä, että välttyy itse sormeilemasta useita tuotepakkauksia, huomauttaa farmaseutti Natalia Uski.

Käsidesejä on varattu asiakkaiden käyttöön muun muassa apteekeissa että ruokakaupoissa.

Santtu Hietaranta

Vastaava lääkäri Santtu Hietaranta Terveystalosta toivoo ihmisiltä malttia, vaikka koronaepidemia saattaa uutena ja vieraana asiana pelottaa. Myös Hietaranta työskentelee parhaillaan kotona etäyhteyksien turvin.
Vastaava lääkäri Santtu Hietaranta Terveystalosta toivoo ihmisiltä malttia, vaikka koronaepidemia saattaa uutena ja vieraana asiana pelottaa. Myös Hietaranta työskentelee parhaillaan kotona etäyhteyksien turvin.

Lääkäri toivoo yhteydenottoa ennen vastaanottokäyntiä

Pesen käsiäni ahkerasti ja luotan maalaisjärkeen. — Leea Bröcker

Ihmiset ovat lähteneet myös Etelä-Karjalassa parveilemaan sekä julkisille että yksityisille lääkärivastaanotoille koronavirustartuntojen pelossa.

Toiveissa on saada tietoa joko omista tai läheisen oireista.

Vastaava lääkäri ja aluejohtaja Santtu Hietaranta Terveystalosta ymmärtää inhimillisen puolen asiassa. Uudet vieraat asiat pelottavat.

– Viisainta on silti malttaa ja olla ensin yhteydessä puhelimitse tai netin kautta vastaanotolle. Vasta sen jälkeen kannattaa lähteä matkaan.

Nyt näyttää kokeneen lääkärin mukaan siltä, että ihmiset soittelevat moneen päällekkäiseen paikkaan.

Hän uskoo, että tähän samaan pyyntöön yhtyvät kaikki julkisen puolen ja yksityiset lääkärivastaanotot.

– Terveydenhuollossa jokainen tekee tällä hetkellä parhaansa, mutta kaikkialla on ruuhkaa. Maltti ja rauhallisuus ovat kaikkien eduksi.

Esimerkiksi Terveystalo on kouluttanut 300 lääkäriä lisää vastaamaan valtakunnalliseen chattilääkäri- ja hoitajarinkiinsä entisten rinnalle. Kun lääkäri arvioi potilaan etänä, vastaanottokäyntiä ei ehkä tarvita.

– Puheluihin vastataan yhtä varmasti kuin kaupassa riittää wc-paperia. Joskus linjalle pääsee ehkä suoraan, joskus voi joutua kysyntäpiikkien takia vähän jonottamaan.

Ensitieto oireiden laadusta auttaa

Yhteydenotto etukäteen on tärkeää siksi, että koulutetuilta sairaanhoitajilta saa ensitiedon oireiden laadusta. Nämä osaavat sanoa, riittääkö kotihoito vai onko aihetta tulla lääkäriin.

Muun muassa Terveystalo alkaa mahdollisesti lähipäivinä ohjata hengitystieinfektiota potevia erilliselle infektiovastaanotolle Kahilanniemeen Lappeenrannassa. Samassa osoitteessa toimii jo koronavirusnäytteenottopiste.

Apteekin henkilökuntaa saa vaivata etsimään hyllystä sopivaa lääkettä. — Natalia Uski

Myös Imatralle on suunnitteilla vastaava erillisvastaanotto. Näin pystytään varmistamaan turvallinen hoitopaikka myös muille kuin infektiopotilaille.

– Olemme varautuneet testaamaan mahdollisen koronaviruksen niiltä potilailtamme, jotka täyttävät Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen (THL) kriteerit. Testaukseen tarvitaan lääkärin lähete. Erillisessä tilassa potilas ei tartuta muita asiakkaita eikä henkilökuntaa.

Monille tulee varmaan huojennuksena tieto, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on tiiviissä yhteistyössä yksityisten toimijoiden kuten Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan kanssa.

Vastaava lääkäri Santtu Hietaranta korostaa, että poikkeusoloissa tarvitaan monenlaisia uusia toimintatapoja.

– Koronavirus vaatii yhteisen ponnistuksen.

Mika Strandén

Käsidesipullot ovat yleistyneet liikkeissä ja julkisilla paikoilla. Desinfiointiainetta on tarjolla esimerkiksi monissa kaupoissa.
Käsidesipullot ovat yleistyneet liikkeissä ja julkisilla paikoilla. Desinfiointiainetta on tarjolla esimerkiksi monissa kaupoissa.

Siivoojia kunnioitetaan enemmän

Uhka koronatartunnoista on lisännyt siivoojien kunnioitusta, uskoo palveluohjaaja Leea Bröcker ISS Palveluista Lappeenrannasta.

– Sen aistii ihmisistä, että olemme nyt isossa roolissa.

Hän sanoo siivoustarpeen lisääntyneen: muun muassa yritykset tilaavat oma-aloitteisesti ylimääräisiä siivouksia ja on tiloja, jotka desinfioidaan joko kerran tai kahdesti päivässä.

Bröcker tyynnyttelee, että siivousta voidaan vielä tehostaa nykyisestä, jos ja kun tartuntojen määrä kasvaa. Siivoojat on ohjeistettu ja varustettu työskentelemään myös poikkeusoloissa.

– Hiljattain Lappeenrannassa oli epäily koronaviruksesta. Kävimme tekemässä toimistossa desinfioinnin varmuuden vuoksi lattiasta kattoon.

Ammattilaisena Leea Bröcker ei kaihda yleisissä tiloissa liikkuessaan esimerkiksi ovenkahvoja tai kaiteita.

– Pesen käsiäni ahkerasti niin kuin kaikkia ihmisiä on neuvottu ja luotan maalaisjärkeen.