Lepolan hautausmaalla laputetaan noin 560 hautaa: Seurakuntayhtymä hakee omaisia vanhoille haudoille

Seurakuntayhtymä hakee omaisia haudoille, joiden hallinta-aika on umpeutunut tai umpeutumassa. Joutsenon hautausmaalla laputus omaisten löytämiseksi on meneillään.

Mika Strandén

Syyskuussa Lepolan hautausmaalla noin 560 haudalle laitetaan kuulutus hallinta-ajan umpeutumisesta. Omaiset voivat halutessaan jatkaa hallinta-aikaa. Vanhimmissa tapauksissa hallinta-aika on umpeutunut jo vuonna 2013.
Syyskuussa Lepolan hautausmaalla noin 560 haudalle laitetaan kuulutus hallinta-ajan umpeutumisesta. Omaiset voivat halutessaan jatkaa hallinta-aikaa. Vanhimmissa tapauksissa hallinta-aika on umpeutunut jo vuonna 2013.

Löytyikö omaisen haudalta lappu, joka kertoo, että haudan hallinta-aika on joko umpeutunut tai umpeutumassa? Laputtamalla Lappeenrannan seurakuntayhtymä hakee omaisia vähintään vuoden ajan joko jatkamaan hallinta-aikaa tai luopumaan haudasta. Joutsenon hautausmaalla laputus alkoi viime joulukuussa.

Ensi syksynä myös Lepolan hautausmaalla jaetaan muistutuslappu yhteensä noin 560 haudalle. Jos samoin tehtäisiin nyt kaikilla Lappeenrannan hautausmailla, lapun saisi noin 1 140 hautaa.

Tähän asti mainittuun lakisääteiseen kuulutusmenettelyyn on kerätty hautoja useammalta vuodelta. Esimerkiksi Lepolassa jaettiin muistutuslappuja edellisen kerran seitsemän vuotta sitten.

Siistimpi yleisilme

Hautaustoimen päällikkö Seija Kuosmanen huomauttaa, että kuulutusmenettely halutaan vuosittain toistuvaksi rutiiniksi.

– Se pitäisi hautausmaitten yleisilmeen siistimpänä. Suurimmilla hautausmailla, Ristikankaalla ja Lepolassa, tulee hallinta-ajan päättymisiä vuosittain noin sata kappaletta. Reilun vuoden kuluttua katsotaan, missä on Lepolan jälkeen seuraavaksi eniten tarvetta.

Hyvin usein käy niin, että mitä vanhempi hauta on, sitä huonommalle hoidolle hauta voi unohtua omaisilta. Välttämättä sukulaisia ei asu enää samalla paikkakunnalla tai nuoremmat sukupolvet eivät ole tietoisia suvun haudoista.

"Valtaosin löytyy halukas jatkamaan hallinta-aikaa"

Alun perin oli tarkoitus, että laput Lepolan haudoille olisi saatu jo tänä keväänä. Silloin olisi tavoitettu niitä sukulaisia, joilla on tapana kesäisin kiertää katsomassa suvun vanhoja hautoja.

– Koronauhka muutti kuitenkin suunnitelmia, ja laputus alkaa vasta syyskuun alussa, kertoo Seija Kuosmanen.

Seurakuntamestari Matti Puumalainen tietää, että syksyllä saadaan odotettuja yhteydenottoja omaisilta.

– Valtaosin löytyy joku halukas jatkamaan hallinta-aikaa ja haudan hoitamista joko itse tai seurakunnan työnä.

Kuulutus odottaa haudalla vastausta aina vähintään vuoden. Senkään jälkeen ei heti kiirehditä ottamaan hautaa uudelleen käyttöön.

– Hauta on hyvin herkkä asia omaisille, emmekä halua, että tutulta haudalta löytyisi yllättäen vieraan ihmisen hautakivi ja leposija, sanoo Seija Kuosmanen.

Haudan hallintaoikeuden haltija voi luovuttaa haudan takaisin seurakuntayhtymälle myös omasta aloitteestaan.

Laki säätää haudan hallinta-ajaksi vähintään 15 vuotta ja enintään 50 vuotta. Jokainen seurakunta voi linjata omat rajansa tuolta väliltä. Lappeenrannan seurakuntayhtymän hautausmailla uuden hautapaikan hallinta-aika on 40 vuotta.

Jos yhteiskunta maksaa varattoman vainajan hautasijan, sen hallinta-aika on 25 vuotta.

Uusimmat uutiset