Nuijamiehelle suunnitteilla uusi elämä — taiteilijaryhmä on jo neuvotellut osuuspankin kanssa

Mika Strandén

Nuijamiehelle uutta elämää suunnittelee monipuolinen joukko tekijöitä, joista kuvassa vain osa. Vasemmalta Ossi Välimäki (muusikko), Heidi Varha (ravintoloitsija), Maaria Jokimies (kuvataiteilija), Mariina Niittymäki (laulaja-lauluntekijä), Ella Silvennoinen (pukusuunnittelija), Aapo Stavén (teatteriohjaaja), Mikko Vento (valokuvaaja-taiteilija), Kira Pesonen (kuvittaja) ja Hanna Airikka (kulttuurituottaja).
Antti Hyyrynen lähetti porukalle terveiset, että olisi paikalla, jos keikka olisi Nuijamiehessä.
Nuijamiehelle uutta elämää suunnittelee monipuolinen joukko tekijöitä, joista kuvassa vain osa. Vasemmalta Ossi Välimäki (muusikko), Heidi Varha (ravintoloitsija), Maaria Jokimies (kuvataiteilija), Mariina Niittymäki (laulaja-lauluntekijä), Ella Silvennoinen (pukusuunnittelija), Aapo Stavén (teatteriohjaaja), Mikko Vento (valokuvaaja-taiteilija), Kira Pesonen (kuvittaja) ja Hanna Airikka (kulttuurituottaja). Antti Hyyrynen lähetti porukalle terveiset, että olisi paikalla, jos keikka olisi Nuijamiehessä.

Entiselle elokuvateatteri Nuijamiehelle on rakenteilla pelastussuunnitelma. Joukko pääasiassa lappeenrantalaisia eri alojen taiteilijoita on valmis perustamaan teatteriin kaikille avoimen kulttuurikeskuksen.

Ryhmä kaavailee tilaan tasokasta ja monipuolista ohjelmaa: näyttelyitä, teatteria, konsertteja, galleriatoimintaa, koulutusta, työpajoja, elokuvaa ja kahvilatoimintaa.

— Tilaa myös marginaalisemmille esiintyjille, niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille, ryhmän ydinjoukkoon kuuluva teatteri-ilmaisun ohjaaja Aapo Stavén kertoo.

Suunnitelma muhi jo keväällä

Ajatusta on ehditty työstää jo hyvä tovi. Stavén perusti asialle Facebook-ryhmän Finnkinon vielä toimiessa teatterissa.

— Aavistin, ettei se kauan jatka, joten pidin hyvänä miettiä tilan käyttötarkoitusta ajoissa.

Kun loppu sitten tuli, Stavén alkoi listata kiinnostuneita, jotka olisivat oikeasti valmiit toimeen. Alkuun vapaamuotoisten tapaamisten aikana seuloutui noin 15 hengen aktiivisin joukko. Lisäksi on 50—60 henkeä, joille tiedotetaan asioiden kulusta.

— Jos kaikki menee nappiin, talkoolaisia tarvitaankin, visioi jo laulaja ja lauluntekijä Mariina Niittymäki.

Perusteilla on Nuijamies ry. Sen johtoajatus on, että tilaan pitää saada sellaista toimintaa, että se säästyy. Nuijamies oli iso osa kaupungin kulttuuritarjontaa, ja niin sen halutaan olevan vastaisuudessakin.

— Lappeenranta on ainoa kokoisensa kaupunki Suomessa, missä ei ole tällaista tilaa. Imatrallakin on kolme harrastajanäyttämöä.

Vuokrasta melko yhtenevä näkemys

Ryhmäläiset myöntävät, että paljon kysymyksiä on vielä ilmassa, suurimpia niistä kesken oleva kaavoitus.

Hanke ei kuitenkaan enää pitkään aikaan ole ollut vain haave. Suunnitelmia on tehty, hankittu tietoa siitä, miten muualla on toimittu, tilaa katsastettu ja kiinteistön omistavan osuuspankin kanssa neuvoteltu.

Arviot tilan vuokrasta ovat osapuolilla ryhmän mukaan lähellä toisiaan.

Rikkaampi kulttuurielämä ruokkisi koko kaupunkia

Toimintaa rahoitettaisiin tapahtumatuotannolla, mutta varsinkin alussa tukea toivotaan myös kaupungilta ja valtakunnallisilta rahoittajilta. Joitakin on ryhmän mukaan jo tiedossa.

— Olisimme rakentamassa rikkaampaa Lappeenrantaa ja kiinnostavaa tekemistä myös nuorille. Se ruokkisi koko kaupunkia.

Ryhmä uskoo, että uusi kulttuurikeskus ei olisi keneltäkään pois. Yhteistyö on voimaa.

— Kulttuuritoimijat ovat löytäneet kaupungissa hyvin toisiaan. Kuppikuntaisuus alkaa hajota ja toivottavasti hajoaa näin lisää.

Mahdollisen vuokrasuhteen pituus askarruttaa

Perustettavan Nuijamies ry:n edustajat esittelivät suunnitelmiaan tänään Lappeenrannan Killan kiltaillassa.

Pankinjohtaja Mauno Muukkonen Lappeenrannan osuuspankista kertoi illassa, että entisen Nuijamiehen tiloja on käyty katsomassa ja kysyjiä on ollut.

Pankkia — kuten myös mahdollisia vuokralaisia — askarruttaa mahdollisen vuokrasuhteen pituus. Toimijan on vaikea suunnitella toimintaa, jos vuokrasuhde on hyvin pian katkolla

Pankki ei taas voi sitoutua pitkiin vuokrasopimuksiin, koska kaavaprosessi on vielä kesken ja rakennuksen suojelutilanne auki.

Muukkosen mukaan pankki odottaa valmisteilla olevaa asemakaavaa avoimin mielin.

— Meille sopivat kaikki vaihtoehdot, mitä asemakaava määrittää, hän ilmoitti.

Seija Hackman