Pelastuslaitos kehottaa varautumaan sähkökatkoihin sunnuntaina, mutta jokaisesta roikkuvasta oksasta ei kannata soittaa — "Emme pysty tarkistamaan jokaista kallellaan olevaa puuta, kalusto ja henkilöstö ei yksinkertaisesti riitä"

Katja Juurikko

Tykkylumi rasittaa sekä sähköjohtoja että puiden oksia.
Tykkylumi rasittaa sekä sähköjohtoja että puiden oksia.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos kehottaa varautumaan tulevan viikonlopun rankkoihin lumisateisiin. Laajat sähkökatkot, puiden kaatumiset teille ja onnettomuusriskit lisääntyvät erityisesti sunnuntaiaamuyöstä alkaen.

Sunnuntaille ja maanantaille on luvattu runsaita lumisateita, jotka voivat aiheuttaa puiden vaurioitumista kasautuessaan nykyisen tykkylumen päälle. Lumikuormaa lisää entisestään sään mahdollinen kääntyminen suojalle.

Varautumisesta kertoo myös Lappeenrannan Energia twiitissään. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pelastuslaitos kuitenkin pyytää, ettei kiireettömistä puunraivaustehtävistä soitettaisi hätäkeskukseen.

 — Tällä hetkellä emme pysty tarkistamaan jokaista roikkuvaa oksaa tai kallellaan olevaa puuta, vaikka haluaisimmekin. Kalusto ja henkilöstö ei siihen yksinkertaisesti riitä, viestintäpäällikkö Johanna Franzén sanoo.

Jos kaatunut puu aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, on hätäkeskuksen numeroon syytä soittaa. Vaarattomissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteys maanomistajaan tai kunnan mailla kuntaan.

Sähkölinjalle katkenneesta puusta ilmoitetaan sähköyhtiölle. Mahdollisiin katkenneisiin tai maahan pudonneisiin sähköjohtoihin ei saa koskea.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.