Teknologia jyllää Eksotessa, Itkosen mukaan Eksote on maan paras

Videoyhteyksien ja ateria-automaattien määrällä mitaten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kuuluu kotihoidossa maan kärkikaartiin. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan Etelä-Karjala ja Uusimaa ovat ottaneet muuta maata vauhdikkaammin käyttöön asiakkaan omatoimisuutta tukevia ratkaisuja.

— Parhaimmillaan ne edistävät asiakkaan omatoimisuutta ja helpottavat työntekijöiden työtä. Inhimillisen kohtaamisen tärkeyttä ei pidä kuitenkaan unohtaa, muistuttaa THL:n erikoistutkija Teija Hammar.

Kotihoitoa ei enää paranneta henkilökuntaa lisäämällä, vaan kouluttamalla nykyistä henkilökuntaa uusiin käytäntöihin ja ottamalla uutta teknologiaa käyttöön.

Eksote kuuluu kärkikaartiin myös ympärivuorokautisen kotihoidon tarjoajana. Ympärivuorokautista kotihoitoa on ollut pakkokin kehittää, koska THL:n vertailun mukaan Eksoten alueen ympärivuorokautiset hoivapaikat vähentyivät kahdessa vuodessa maakunnista toiseksi eniten eli 18 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin ympärivuorokautisen kotihoidon kattavuus parani vain kahdeksan prosenttia.

Eksote pärjäsi hyvin myös vertailussa, jossa arvioitiin kotihoidon kuntouttavaa otetta ja hoitajien kuntoutuskoulutusta.

”Suomen paras maakunta”

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen ei peitä tyytyväisyyttään.

— Näillä mittareilla Etelä-Karjala oli Suomen paras maakunta vanhuspalveluissa.

Itkonen myöntää, että kehitettävää on aina. Asiakkaat ja omaiset voivat kokea palvelut riittämättömiksi.

— Mutta jos asiaa tarkastelee suhteessa muihin maakuntiin, meillä on asiat hyvin.

Itkonen uskoo vahvasti uuden teknologian mahdollisuuksiin.

— Kotihoitoa ei enää paranneta henkilökuntaa lisäämällä, vaan kouluttamalla nykyistä henkilökuntaa uusiin käytäntöihin ja ottamalla uutta teknologiaa käyttöön.

Itkonen uskoo, että virtuaalisuuden ja tekoälyn avulla kotihoito muuttuu lähivuosina paljon. | Anne Kotiharju

Anne Kotiharju

Anne Kotiharju

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet