Yhteistuotanto uhattuna — Kaukaan Voimaa turvaa laitoksen nuori ikä

Inka Nordlund

Vuoden 2009 lopulla valmistuneella Kaukaan Voimalla on teknistä käyttöikää jäljellä runsaasti. Laitos maksoi 244 miljoonaa euroa. Siitä Lappeenrannan energian osuus oli 46 prosenttia.

Energia-alan asiantuntijat kasaavat mustia pilviä sähköä ja lämpöä tuottavan Kaukaan Voiman ylle. Pohjolan Voiman (PVO) lämpövoiman johtajan Petri Hurrin mukaan sähkön ja lämmön yhteistuotanto on Suomessa vakavasti uhattuna. Kaukaan Voimaa kuitenkin suojaa pahimmalta sen ikä.
— Kysymykset nousevat esiin siinä vaiheessa, kun laitosta pitää uudistaa. Kaukaan Voimalla lienee vielä 10—15 vuotta käyttöikää, arvioi Hurri.
PVO:n ja Lappeenrannan Energian yhteinen 244 miljoonan euron investointi valmistui Kaukaan tehdasalueelle vuoden 2009 lopulla.

Yhteistuotannon kannattavuus heikentynyt
Yhteistuotantoa uhkaavat Hurrin mukaan alhainen sähkön markkinahinta sekä polttoaineiden, kuten metsäpolttoaineiden ja turpeen saatavuus sekä hyväksyttävyys.
— Kotimaista turvetta tarvitaan metsäpolttoaineiden tukena suojaamaan kattilaa, ja jos sen käyttöä rajoitetaan, myös yhteistuotannon tulevaisuus vaikeutuu, selvittää Hurri.
Kaiken kaikkiaan yhteistuotannon kannattavuus on Hurrin mukaan heikentynyt. Jos sähkön tekeminen muuttuu kannattamattomaksi, lämmön tekemisen hinta nousee, koska laitoksen kiinteät kulut eivät juurikaan muutu.
Yleisesti ottaen tämä nostaisi paineita korottaa kaukolämmön hintaa.
Hurri arvelee, että Kaukaan Voimaa pitää sopeuttaa aina kunkin hetkiseen lämmön tarpeeseen ja sähkömarkkinatilanteeseen mahdollisimman hyvin.

Tuottaa 85 prosenttia Lappeenrannan kaukolämmöstä
Monessa uudistuksessa yhteistuotannosta luovutaan ja investoidaan pelkkään lämpölaitokseen. Näin on jo tehty muun muassa Helsingissä ja Nokialla.
— Yleensä lämpö ratkaistaan ensin ja harkittavaksi tulee, kannattaako jatkossa tuottaa myös sähköä lämmön lisäksi.
Hurrin mukaan uusinvestoinnin ratkaisut lähtevät paikallisesta lämmön tarpeesta.
— Mutta sähköjärjestelmän kannalta se näkyisi valtakunnallisesti tehotaseessa, kun Suomen oma tuotantokyky heikkenee.
Esimerkiksi Lappeenrannassa painaisi kotien tarvitseman kaukolämmön turvaaminen.
Kaukaan Voima tuottaa sähköä ja höyryä Kaukaan tehtaille sekä sähköä ja lämpöä Lappeenrannan Energialle. 85 prosenttia Lappeenrannan kotien tarvitsemasta kaukolämmöstä tulee Kaukaan Voimalta.

Esimerkiksi Lappeenrannassa painaisi kotien tarvitseman kaukolämmön turvaaminen.

Kaukaan Voima tuottaa sähköä ja höyryä Kaukaan tehtaille sekä sähköä ja lämpöä Lappeenrannan Energialle. 85 prosenttia Lappeenrannan kotien tarvitsemasta kaukolämmöstä tulee Kaukaan Voimalta.

70 prosenttia kaukolämmöstä

Suomessa lämmön ja sähkön yhteistuotanto, CHP (combined heat and power) kattaa 70 prosenttia maan kaukolämmöstä ja kolmanneksen sähköstä.

Yhteistuotannon kannattavuus on heikentynyt tukipolitiikan ja sähkön alhaisen hinnan takia.

Jos turpeen käyttöä rajoitetaan, yhteistuotannon tulevaisuus vaikeutuu.

Energiayhtiöt ovat luopuneet yhteistuotantolaitoksista ja korvanneet niitä lämmöntuotannolla.

Lähde: Pohjolan Voima

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.