Lappeenrantalaismies tunnusti kuvanneensa ihmisiä ammattikorkeakoulun vessassa – Lavuaarin alle piilotettu kamera paljastui, kun se irtosi ja putosi lattialle

Vuonna 1982 syntynyt lappeenrantalaismies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen salakatselusta ja salakuuntelusta.

Kai Skyttä

Lappeenrantalaismies tunnusti salakuvanneensa vessojen käyttäjiä Saimaan ammattikorkeakoulun 1. ja 3. kerroksen esteettömissä wc-tiloissa. Arkistokuva.
Lappeenrantalaismies tunnusti salakuvanneensa vessojen käyttäjiä Saimaan ammattikorkeakoulun 1. ja 3. kerroksen esteettömissä wc-tiloissa. Arkistokuva.

Saimaan ammattikorkeakoulun wc-tiloissa salaa kuvannut mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1982 syntyneen lappeenrantalaismiehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen salakatselusta ja salakuuntelusta.

Mies oli laittanut pienen kameran wc:n käsienpesualtaan alle kiinnitystarralla. Kamera oli suunnattu kohti wc-istuinta. Wc:ssä käyneet henkilöt eivät ole miehen mukaan voineet havaita, että heidän wc-käyntinsä on kuvattu. Hän kuvasi kolmessa ammattikorkeakoulun wc:ssä.

Videomateriaalin mies siirsi tietokoneilleen, joista oli videoita katsellut.

Myös yhden kävijän wc:stä soittama puhelu oli tallentunut. Siksi mies sai syytteen myös salakuuntelusta.

Mies kuvasi vessassa kävijöitä huhti–syyskuussa 2018. Syyttäjän mukaan käynneistä oli tallennettu noin 440 erilaista videota, joissa oli lähes 480 henkilöä.

Puolustuksen mukaan kuvattujen henkilöiden määrä ei ole niin korkea kuin syyttäjä sanoi, sillä on todennäköistä, että osa kuvatuista on samoja henkilöitä.

Ketään salakuvattua ei tunnistettu

Poliisi ei esitutkinnassa pystynyt tunnistamaan yhtään kuvattua henkilöä. Esitutkinnan aikana poliisille ilmoittautui noin 150 ihmistä, jotka epäilivät mahdollisesti tulleensa kuvatuksi.

Koska salakatselu ja salakuuntelu ovat asianomistajarikoksia, rikoslain mukaan asianomistajan pitäisi lähtökohtaisesti vaatia tekijälle rangaistusta, jotta niistä voidaan nostaa syytteet. Asianomistajia ei kuitenkaan pystytty tunnistamaan.

Syyttäjä kuitenkin nosti syytteet, koska erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii. Syyttäjän mukaan kyse on poikkeuksellisesta ja vakavasta teosta.

Syyttäjän mukaan teko tuli ilmi, kun yksi vessassa käynyt näki kameran tippuvan wc-istuimen viereen.

Mies tunnusti salakatselun ja kuuntelun. Puolustuksen mukaan mies ei halunnut tallentaa ääntä eikä hänen tarkoituksenaan ollut kuvata henkilöitä niin, että heidät olisi voinut tunnistaa, vaan hänen mielihalunsa oli katsella.

Videokamera ja tietokoneet valtiolle

Oikeus piti rikoksista ankarimmin arvosteltavana on salakatselua. Koska mies oli kuvannut vessassa lähes 480 henkilöä, teko on laaja eikä sakoilla soviteltavissa.

Ehdollisen vankeuden lisäksi miehen käyttämä videokamera ja kaksi tietokonetta määrättiin valtiolle menetettäväksi. Mies voi saada takaisin tietokoneille tallennetut tiedostot, jotka eivät liity rikokseen. Miehen on myös maksettava valtiolle 80 euroa rikosuhrimaksua.

Syyttäjä vaati miehelle vähintään kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Juttua päivitetty kello 13.55: Lisätty puolustuksen kommentti.

Luetuimmat