Häät ovat viisi vuotta yhdessä asuneen lappeenrantalaisen pariskunnan mielessä, mutta tuskin vielä ensi kesänä – Lievää häähössötystä oli ilmassa Kehruuhuoneen messuilla

Emilia Uusnäkki ja Vesa Partanen hakivat häämessuilta vinkkejä joskus tulevaisuudessa järjestettäviin häihin. He haluavat isot kesähäät.

Anu Kiljunen

Vesa Partanen ja Emilia Uusnäkki ovat suunnitelleet naimisiinmenoa väljällä aikataululla. He eivät ole kuulleet lähipiiriltä kehotuksia mennä naimisiin ja järjestää häät.
Vesa Partanen ja Emilia Uusnäkki ovat suunnitelleet naimisiinmenoa väljällä aikataululla. He eivät ole kuulleet lähipiiriltä kehotuksia mennä naimisiin ja järjestää häät.

Lappeenrantalaiset Emilia Uusnäkki ja Vesa Partanen ovat asuneet viisi vuotta yhdessä. Naimisiin meno on käynyt tavan takaa mielessä, mutta kovaa kiirettä ei ole ollut.

– Häät ovat mahdollisesti ajankohtaiset, ei kuitenkaan vielä ensi kesänä. Puhetta on ollut, että menisimme naimisiin joskus lähitulevaisuudessa. Olemmehan jo olleet pitkään yhdessä, he kertovat.

Anu Kiljunen

Häämessujen hääpukunäytös.
Häämessujen hääpukunäytös.

Uusnäkki ja Partanen hakivat ideoita tulevaisuuden varalle häämessuilta, jotka järjestettiin sunnuntaina Kehruuhuoneella.

He edustivat kävijöiden valtavirtaa, nuoria pareja.

He olivat kiinnostuneita kaikista häihin ja häiden järjestämiseen liittyvistä asioista, joita messuilla oli esillä.

Hääpukunäytöksessä esillä oli monenlaista, mutta mikään esillä olleista puvuista ei sellaisenaan ollut Uusnäkin toiveiden mukainen.

Uusnäkin ja Partasen mielestä häämessut puolustavat paikkaansa. He osallistuivat myös viimevuotisille messuille.

Anu Kiljunen

Vs. kappalainen Laura Hienonen (vas.) ja seurakuntapastori Reetta Karjalainen rohkaisevat pareja kirkollisiin häihin.  Ne pystyy järjestämään yksilöllisesti ja sen kokoisina kuin haluaa.
Vs. kappalainen Laura Hienonen (vas.) ja seurakuntapastori Reetta Karjalainen rohkaisevat pareja kirkollisiin häihin. Ne pystyy järjestämään yksilöllisesti ja sen kokoisina kuin haluaa.

Seurakuntapastorit Reetta Karjalainen ja Laura Hienonen Lappeenrannan seurakunnasta toivat kirkollista näkökulmaa häämessuille.

Papit haluavat oikoa häihin liittyviä mielikuvia. He muistuttavat, että kirkkohäät voi halutessaan järjestää hyvinkin pienimuotoisesti.

Sana kirkkohäät ei heidän mukaansa tarkoita sitä, että häiden on oltavat suuret ja komeat. Toisaalta käsite pienet häät ei tarkoita sitä, että pitäisi mennä naimisiin maistraatissa.

– Kirkkohäät voi järjestää niin pienimuotoisesti, että paikalla ovat vain todistajat. Häät voi järjestää vaikka ristiäisten yhteydessä. Jos on jo mennyt naimisiin maistraatissa, voi järjestää kirkollisen siunaustilaisuuden, he luettelevat mahdollisuuksia.

Anu Kiljunen

5752601.jpg

Kirkkohäiden suosio on Karjalaisen ja Hienosen mukaan ollut vähenemään päin. Samalla yksilöllisyys leimaa häiden järjestämistä. Yksi pari haluaa yhtä, toinen toista.

Häihin liittyvä hössötys ei heidän mielestään ole ainakaan Lappeenrannassa mennyt liiallisuuksiin.

– Häiden järjestämisessä on niin paljon mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, että jokainen pari pystyy järjestämään omanlaisensa häät. Tämä tulee esiin täällä messuillakin.

Anu Kiljunen

5752600.jpg

Kehruuhuone järjesti häämessut neljättä kertaa. Kehruuhuoneen päällikkö Tommi Männistö oli tyytyväinen messujen kävijämäärään. Kun messupäivä oli puolivälissä, kävijöitä oli ollut 400–500. Näytteilleasettajia oli niin paljon kuin saliin mahtui.

Anu Kiljunen

5752605.jpg

Anu Kiljunen

5752604.jpg

Anu Kiljunen

5752603.jpg

Anu Kiljunen

5752606.jpg

Anu Kiljunen

5752607.jpg

26.1.2020 kello 19.09. Juttua muokattu. Korjattu Laura Hienosen sukunimi tekstiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset