Venäläisiä ei tule tarpeeksi uuttavuotta viettämään — 300 moskovalaisen tilausjuna peruttiin

Hotellit eivät vielä tiedä, täyttyvätkö huoneet majoittujista. Moni tekee varauksen viime tipassa tai tulee jopa paikalle ilman varausta.

Marleena Liikkanen

Mari Harinen ehtii vielä hyvin lajitella mönkijäsafarivarusteita intialaisten jäljiltä valmiiksi venäläisiä varten. Lähempänä vuodenvaihdetta on luvassa vilkkaampaa.

Vuodenvaihteeseen ajoittuva venäläisten matkailusesonki on jäämässä odotuksia vaisummaksi. Venäläinen matkanjärjestäjä on joutunut perumaan tilausjunan, jonka piti tuoda moskovalaisia Etelä-Karjalaan ja Vuokattiin. 300-paikkaiseen junaan ei riittänyt matkustajia.

— Ilmeisesti kysyntää oli sen verran vähän, että matkanjärjestäjä teki päätöksen hyvissä ajoin, sanoo Holiday Clubin Venäjän myyntijohtaja Marja Kotamäki.

Kotamäen mukaan Rauhan Holiday Club Saimaa ei kärsi peruutuksesta, sillä halukkaat saivat paikan tavallisiin junavuoroihin.

— Entistä enemmän Moskovastakin tullaan omalla autolla, jotta on helpompi liikkua Suomessa.

Marleena Liikkanen

Venäläisasiakkaat suosivat juhlakauden majoituksessaan huoneistoja hotellihuoneiden sijaan.

Kiireisin aika alkaa ensi lauantaista


Huippusesonki ajoittuu ensi lauantaista loppiaiseen, mutta hotelleissa on vielä runsaasti vapaita huoneita.

— Vuodenvaihteen matkailusesonki näyttää maltilliselta. Arkipäivinä on hieman enemmän ulkomaalaisia, lähinnä venäläisiä, ja myös jokunen matkatoimistoryhmä, kertoo Sokos-hotelli Lappeen hotellipäällikkö Katja Pellinen.

Lappee ei edes odottanut ryntäystä.

— Jos verrataan vuoteen 2013, venäläisten matkustus on pienentynyt merkityksellisesti eikä virkoa edes vuodenvaihteessa entisiin lukuihinsa.

Rauhan kylpylähotellissa venäläiset ovat varanneet huoneistot, mutta hotellissa on tilaa. Imatran kylpylähotelli kertoo olevansa sesongin huippuna täynnä.

Scandic Patrian hotellinjohtaja Tomi Saarelainen kertoo nykymatkailijan varaavan majoituksen viime tipassa. Siksi hotellit eivät vielä tiedä ensi viikonlopun tilannetta.

— On hyvä, että on myytävää, jos joku varaa samana päivänä, Holiday Club Saimaan johtaja Anne Puhakainen sanoo.
Hotelleissa majoittuu myös suomalaisia ja muunmaalaisia työmatkalaisia.

Marleena Liikkanen

Rauhan kylpylähotellin johtaja Anne Puhakainen iloitsee lumesta. Venäläisvieraista moni asuu miljoonakaupungissa ja kaipaa luonnonläheisyyttä. Luminen maisema parantaa tunnelmaa.

Rauhan rannan vetonaulat puuttuvat

Jääradan puuttuminen harmittaa, sitä on kysytty paljon. Mari Harinen

Rauhan ranta on ollut aiempina vuodenvaihteina vilkas. Väkeä ovat houkutelleet pitkä retkiluistelurata sekä porot ja kota. Tänä vuonna Saimaa liplattaa, ja porojen ja kodan paikalla ovat uimaranta ja lasten leikkipaikka. Ravintolarakennus on kiinni. Poroja löytyy Imatran kylpylältä.

— Jääradan puuttuminen harmittaa, sitä on kysytty paljon, sanoo ostoskeskus Caprissa sijaitsevan ohjelmapalveluyritys Saimaa adventuresin vuokraamon työntekijä Mari Harinen.

Hotellin toiselta puolelta lähtevät onneksi ladut. Talvien lyhenemisen seurauksena kukaan ei enää vuokraa moottorikelkkoja, mutta mönkijäsafareita on.

Saimaa adventures ja Holiday Club järjestävät venäläisille lapsiperheille retkiä Rauhasta ohjelmayrityksen tukikohtaan Imatran Hossukkaan. Paikka saa jouluisen koristelun, ja esiintyjät leikittävät lapsia.

Harinenkaan ei osaa ennustaa kysyntää. Asiakkailla on tapana kävellä sisään etukäteen ilmoittamatta, vaikka sähköpostikyselyitä ja -varauksiakin on Venäjältä tullut.

— Viime vuonna oli jo tiettyinä päivinä vilkasta. Tuli mieleen meidän alkuvuotemme, jolloin suksitelineet tyhjenivät ensimmäisinä aukiolotunteina, Harinen sanoo.
Marleena Liikkanen

Luisteluradan tekeminen uudeksivuodeksi on tällä kertaa mahdotonta.