Natalia Ereminalle Viipuri on rakas kaupunki

Marleena Liikkanen

Natalia Eremina ja Jorma Brisk pitävät puutarhatöistä ja luonnossa liikkumisesta.
Natalia Eremina ja Jorma Brisk pitävät puutarhatöistä ja luonnossa liikkumisesta.

Pariskunta Natalia Eremina ja Jorma Brisk elävät kahdella puolella itärajaa. Arkena he asuvat Joutsenossa, mutta viikonloppuisin ja lomilla he viettävät paljon aikaa Viipurissa.

— Kaipaan Viipurista perhettä, ystäviä. Iso osa elämästäni on täällä, Eremina kertoo.

Eremina ja Brisk ovat olleet naimisissa kolmisen vuotta. Joutsenossa Eremina on asunut kaksi vuotta. Sitä ennen hän asui Viipurissa parikymmentä vuotta.

Ereminalla on talo Viipurista noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Verhne Cherkasovon kylässä. Kylän suomalainen nimi on Yläsäiniö.

Eremina käy Viipurissa joka viikonloppu, pari kertaa kuussa Brisk lähtee mukaan.

— Tämä on toinen koti, jossa käydään, Brisk sanoo.

Viipurissa Eremina tapaa ystäviään, käy konserteissa ja teatterissa. Yhdessä Eremina ja Brisk tekevät retkiä lähialueen entisiin suomalaiskyliin. Kesällä he hoitavat puutarhaa. Kasvihuoneessa kasvaa kurkkuja ja tilliä.

Unelmana kunnostettu Viipuri

Viipurissa Eremina työskenteli käsityönopettajana. Hän muistelee oppilaidensa tekemää näyttelyä, jota varten he kuvasivat Viipurin vanhoja rakennuksia, kirjoittivat niiden historiasta ja pohtivat, mitä taloissa voisi olla tulevaisuudessa.

Pohjoisvallilla sijaitsevaan Hackmanin kauppahuoneen taloon Ereminan oppilaat visioivat taidealan opistoa tai ammattikorkeakoulua.

— Se oli todella mahtava projekti.

Ensimmäistä kertaa Viipuriin matkustavalle Eremina suosittelee käyntiä linnassa ja Pyöreässä tornissa, tutustumista Alvar Aallon suunnittelemaan kirjastoon, kävelyä Torkkelinpuistossa (nykyisessä Lenininpuistossa) sekä Monrepos’ssa.

Torkkelinpuistossa avautui viime vuoden lopulla ravintola Espilä. Uusi ravintola on rakennettu samaan paikkaan, jossa suomalainen ravintola Espilä oli.

Myös vanhan kaupungin kujilla kannatta Ereminan mielestä kuljeskella, vaikka monet rakennukset ovatkin huonossa kunnossa.

— Unelmani on, että Viipuri kunnostettaisiin ja siitä voisi tulla kuin pieni Tukholma.

Kielitaidontonkin voi aistia ilmapiiriä

Jos tyypilliset nähtävyydet kyllästyttävät, kannattaa hankkia liput konserttiin tai teatteriin. Eremina on saanut houkuteltua mukaansa Viipurin ja Pietarin kulttuuririentoihin myös miehensä.

Esimerkiksi teatterissa tai oopperassa ilmapiiriä voi aistia, vaikka ei ymmärtäisikään kieltä, Brisk sanoo.

— Aluksi sanoin, ettei minua kiinnosta. Olen ollut väärässä. Se on ollut ihan mukavaa.

Rajalla menee aikaa enemmän tai vähemmän

Joutsenosta Viipuriin on matkaa noin 60 kilometriä. Rajanylitykseen kuluvaa aikaa on vaikea arvioida. Toisinaan yli pääsee nopeasti, välillä aikaa menee tunteja.

Briskin mielestä rajanylitykseen kuluvaa aikaa on turha miettiä. Aikaa menee sen verran kuin menee.

— Olisi paljon helpompaa, jos ei olisi rajaa, Eremina sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.