Miten usein haluaa kuulla samat biisit? — Etelä-Karjalan keikkapaikat välttelevät artistien päällekkäisyyttä

MP-viihde, kuvankäsittely Päivi Virt

Teflon Brothers -yhtyeen räp-artistit Pyhimys (vas.) ja Heikki Kuula (oik.) esiintyivät isojen kaupunkien tyyliin Etelä-Karjalassa: kaksi keikkaa samana iltana. Voli räppäsi bändin yhteisellä keikalla.

Suomen kokoisessa maassa on käytävä kolme kertaa vuodessa Siilinjärvellä. Eppu Normaalin laulusolisti Martti Syrjä pohti tähän tapaan keikkamuusikon leivänhankintaa 1980-luvulla.

Eput oli tuolloin nykyistä pienempi bändi ja yleisön vapaa-ajasta kilpailevaa tarjontaa oli vähemmän. Konsertti kolme kertaa vuodessa pienellä paikkakunnalla on maksimi nykyisinkin.

— Jo sekin näkyy yleisömäärässä. Kaikki artistin keikat eivät myy yhtä hyvin, yrittäjä Juha Jarva Old Cockista sanoo.

Jarva nimeää yleisöä kiinnostaviksi artisteiksi isot paikalliset ja valtakunnalliset bändit: Kotiteollisuus ja Stam1na, Happoradio ja Neljä Ruusua. Eput ja Haloo Helsingit ovat areenaluokkaa, eikä täysi klubikaan välttämättä kata niiden keikkapalkkiota.

Parin kuukauden tauko

Isoissa kaupungeissa yksittäinen artisti saattaa soittaa kolmessakin paikassa samana iltana. Isoissa kaupungeissa on väkeä, joka liikkuu ja käy pyydykseen, ja artistin palkka pieninä palasina maailmalla.

Etelä-Karjalan todellisuus on toisenlainen.

— Parin kuukauden tauko pitää keikkojen välillä olla, mutta se riippuu musiikkityylistäkin, yrittäjä Jarmo Suninen Totemista kertoo.

Hänen mukaansa räp-artistit saavat yleisön tiiviimmällä keikkatahdilla liikkeelle perinteisiin rokkareihin verrattuna.

Teflonit toimivat

Maakunnallinen esimerkki tästä koettiin viime lauantaina. Räp-yhtye Teflon Brothers heitti keikan Ruokolahdella, ja sen jälkeen kaksi bändin jäsentä oman soolokeikkansa Lappeenrannassa.

Ohjelmatoimistojen virhe tuotti kaksi onnistunutta iltaa.

— Konsepti oli loistava. Aloin kelailla, että tällaisessa yhteistyössä olisi järkeä, yrittäjä Tomi Raijas Alppimajasta toteaa.

Keskinäinen kommunikaatio on Etelä-Karjalassa vähäistä, mutta kilpailijan tarjontaa seurataan päällekkäisyyksien välttämiseksi.

— Vastaavia keikkajärjestelyjä ei ole aiemmin ollut, ja päällekkäisyys esimerkiksi Imatran kanssa on meille selkeä riski, Raijas sanoo.

Yleisö liikkuu elävän musiikin perässä pitkin maakuntaa. Lähekkäiset keikat ovat pois joko itseltä tai toiselta, pahimmassa tapauksessa molemmilta.

— Jotkut bändit saa vain tietylle päivälle, ja kun ei voi valita, syntyy päällekkäisyyttä, Jarva kertoo.

Keikkapaikat pyrkivät poistamaan ongelmaa panemalla erityisesti isojen nimien keikkojen pääsyliput ajoissa myyntiin. Artistien keikkoja myyvillä ohjelmatoimistoilla on myös vastuu mahdollisista tuplabuukkauksista, sillä ostaja tietää aina vähemmän.

— Vahinkoja sattuu, ja yllätyksiä tulee aina, mutta tuntuu, että nykyisin enemmän kuin ennen, Suninen toteaa.

Tästä on kyse

Räp-yhtye Teflon Brothers konsertoi Ruokolahden Alppimajassa viime lauantaina. Ruokolahden keikan jälkeen trion kaksi jäsentä, Pyhimys ja Heikki Kuula, esiintyivät Lappeenrannassa, Pyhimys Totemissa ja Kuula Old Cockissa.

Etelä-Karjalan keikkapaikoilla on harvoin vastaavia päällekkäisyyksiä. Joku yksittäinen artisti on saattanut heittää alkuillan keikan Lappeenrannassa ja esiintyä loppuillasta esimerkiksi Imatralla. Tavallisempi tuplakeikka on esiintyä ensin ikärajattomasti ja sitten K18-yleisölle.

Teflon Brothersin Alppimajan-keikka veti paikan täyteen ja keräsi yleisöä Imatralta ja Lappeenrannasta. Harvoin soolokeikkoja tekevä Pyhimys oli puolestaan Totemille täysosumailta, jossa oli yleisöä Seinäjoelta ja Turusta saakka.

Päällekkäisyyden taustalla oli kaksi keikkoja myyvää ohjelmatoimistoa. Toinen myi Teflon Brothersin kiertuetta ja toinen oli myynyt Kuulan jo aikaisemmin esiintyjäksi Old Cockiin, jossa tämä keräsi ”kohtuudella porukkaa”.

Petteri Värtö

Petteri Värtö

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.