Saimaan ammattikorkeakoulu saa nykyisestä vararehtoristaan osaavan ja läsnäolevan rehtorin — ”Tunnen korkeakoulumaailman kuin omat taskuni”

Merja Heinon nimitys on määräaikainen vuoden 2019 loppuun. Heinon tärkein tehtävä on johtaa ammattikorkeakoulun arjen pyörittämistä fuusiovalmistelujen keskellä.

Kai Skyttä

Merja Heino sanoo olevansa helposti lähestyttävä, hänen kanssaan niin henkilöstön kuin opiskelijoiden on helppo tulla keskustelemaan. Puhumisen kulttuuri tulee olemaan tärkeää myös hänen uudessa tehtävässään rehtorina.
Merja Heino sanoo olevansa helposti lähestyttävä, hänen kanssaan niin henkilöstön kuin opiskelijoiden on helppo tulla keskustelemaan. Puhumisen kulttuuri tulee olemaan tärkeää myös hänen uudessa tehtävässään rehtorina.

Merja Heino aloittaa Saimaan ammattikorkeakoulun rehtorina marraskuun alussa, kun nykyinen rehtori Anneli Pirttilä jää eläkkeelle.

Nykyisin Saimaan ammattikorkeakoulun vararehtorina työskentelevä Heino itse luonnehtii, että Saimaan ammattikorkeakoulu saa hänestä osaavan ja läsnäolevan rehtorin.

— Tunnen korkeakoulumaailman kuin omat taskuni, ja ihmiset ovat tuttuja, Heino sanoo.

Heinon toimikausi rehtorina on tässä vaiheessa määräaikainen vuoden 2019 loppuun. Ensi vuoden aikana valmistellaan Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun fuusiota, joka voisi kaikkien palikoiden osuessa kohdalleen toteutua vuoden 2020 alusta.

Normiarjen pitää pyöriä sujuvasti fuusiovalmistelujen rinnalla

Heino sanoo, että fuusiovalmistelujen rinnalla oppilaitoksen normiarjen pitää pyöriä sujuvasti, ja se on hänen tärkein tehtävänsä rehtorina.

— Tämä vaihe vaatii arjessa läsnäoloa, kuuntelua ja kahvipöytäkeskusteluja. Tiedän, että fuusioajatuksesta moni on innoissaan, mutta moni myös huolissaan. Yhdessä keskusteleminen auttaa asian sulattelussa ja tulevaisuuden hahmottamisessa.

Tunnen korkeakoulumaailman kuin omat taskuni. — Merja Heino

Esimerkkeinä muista isoista haasteista Heino mainitsee digiloikan ja Imatran kampuksen siirron Lappeenrantaan ensi vuoden aikana. Digitaaliset oppimisympäristöt ja laadukas opetus verkossa tulevat näkymään entistä vahvemmin Saimaan ammattikorkeakoulussa.

Saimaan amk pärjää innovoinnilla ja yhteistyöllä

Heino uskoo Saimaan ammattikorkeakoulun pärjäävän kilpailussa opiskelijoista muiden oppilaitosten kanssa. Innovaatiokeskeisyys ja ketteryys miellyttävät opiskelijoita, samoin kansainvälisyys.

— Yhteinen kampus yliopiston kanssa lisää kiinnostavuuttamme, kansainvälisten opiskelijoiden suuri määrä kampuksella houkuttaa jo sinällään opiskelijoita hakeutumaan tänne.

— Meillä on yhteistyötä sekä yliopiston että Saimaan ammattiopiston kanssa ja se tuo monipuolisia mahdollisuuksia opiskelijoille, Heino kertoo.

Vuosi sitten julkaistussa haastattelussa Merja Heino kertoi, että ei tule hakemaan Anneli Pirttilän jälkeen ammattikorkeakoulun rehtorin paikkaa. Mikä muutti mielen?

— Koen, että tämä on väliaikainen tilanne, joka on nyt helppo hoitaa näin. Jos vuodeksi oltaisiin otettu aivan uusi ihminen, olisi hänen perehdyttämisensä ollut iso työ ja se olisi kuitenkin ollut minun hommani. Tällaisen oppilaitoksen käynnissä pito ja toimintaan perehtyminen on oikeasti iso työ.

”Heino on hoitanut hommansa hyvin”

Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Saksa kertoo Merja Heinon valinnassa painottuneen hänen pitkä kokemuksensa vararehtorina ja nykyisen rehtorin työparina.

— Heino on hoitanut hommansa hyvin ja ratkaisu sopi kaikille, joten työrauhankin takia päätimme olla pitkittämättä rehtorinimityksen julkistamista, Saksa sanoo.

LUT-yliopiston, Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun hallitukset hyväksyivät tiistaina korkeakoulujen yhdessä laatiman konsernistrategian. Hallitukset päättivät myös Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun fuusioitumista koskevien valmisteluiden aloittamisesta.

Ammattikorkeakoulujen toiminnan yhdistämisestä vastaa Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen. Ammattikorkeakoulujen ylimmän ja keskijohdon asiantuntijoista koostuva projektitiimi sai tehtäväkseen suunnitella fuusiossa uudenlaista työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulua. Tavoitteena on saavuttaa entistä laajempaa osaamista alueiden elinkeinoelämän hyväksi.

Luetuimmat