Lauritsalan tulevan koulurakennuksen julkisivuun tulee nuorten kaipaama värikäs taideteos – Sanna-Mari Kaipion ehdotus Ikkuna tulevaisuuteen voitti taidekilpailun

Oppilaille annettiin valtaa vaikuttaa, millainen teos tulee osaksi Lauritsalan uuden koulun julkisivua. "Mielestäni voittajateos on aivan upea", arvioi kahdeksasluokkalainen Mimmi Lindström.

Mika Strandén

Oppilaat toivoivat julkisivuun värikästä teosta ja juuri sellainen Sanna-Mari Kaipion ehdotus Ikkuna tulevaisuuteen on.
Oppilaat toivoivat julkisivuun värikästä teosta ja juuri sellainen Sanna-Mari Kaipion ehdotus Ikkuna tulevaisuuteen on.

Koulun tarkoitus on näyttää oppilaille tietä tulevaisuuteen ja valaista sitä tietä. Tämä oli taiteilija Sanna-Mari Kaipion lähtöidea, kun hän suunnitteli taideteosta Lauritsalan uuden koulurakennuksen julkisivuun. Kaipion ehdotus Ikkuna tulevaisuuteen voitti taidekilpailun, jolla julkisivuun etsittiin sopivaa teosta.

Kaipion teossuunnitelmassa koulun ikkunasta ikään kuin tulvii valoa ja väriä tumman julkisivun piristykseksi. Teos muurataan värikkäistä lasitetuista tiilistä osaksi muuta tiiliseinää.

Mika Strandén

Kilpailun raatiin kuului myös koulun oppilaita, kuten Mimmi Lindström ja Eelis Kammonen.
Kilpailun raatiin kuului myös koulun oppilaita, kuten Mimmi Lindström ja Eelis Kammonen.

Taidekilpailussa haluttiin huomioida erityisesti koulun käyttäjien eli oppilaiden mielipide. Oppilailta tiedusteltiin etukäteen heidän toiveitaan, joista koostettu tiivistelmä annettiin taiteilijoiden käyttöön.

–Oppilaiden toiveissa korostui etenkin värikkyys, johon halusin teoksellani vastata, Sanna-Mari Kaipio sanoo.

Oppilaiden edustajat pääsivät myös mukaan valintalautakuntaan. Mukana oli muun muassa Lauritsalan koulun tuleva kahdeksasluokkalainen Mimmi Lindström, joka antaa voittajateokselle ja koko kilpailulle paljon kiitoksia.

–Mielestäni voittajateos on aivan upea. Näyttää varmasti hienolta, kun valo kohtaa värikkäät ja lasitetut tiilet, Lindström arvioi.

–Koko kilpailu oli mielestäni hyvin järjestetty. Ensin meiltä oppilailta kysyttiin toiveita ja sitten pääsimme vielä vaikuttamaan valintaan.

Samaa mieltä on Eelis Kammonen, joka menee syksyllä neljännelle luokalle.

–Kilpailun voittajateoksessa oli hyvää värikkyys ja koko idea. Että sieltä ikkunasta tulee ikään kuin oppia ulos asti.

Kilpailun voittaja Sanna-Mari Kaipio on 27-vuotias taiteilija, joka valmistui pari vuotta sitten taiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta. Toisen palkinnon sai Hanna Ryynäsen ehdotus Lintukoto ja kolmannen palkinnon Jouni Viljakaisen Viisauden vartija.

Mika Strandén

Taiteilija Sanna-Mari Kaipio on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta pari vuotta sitten.
Taiteilija Sanna-Mari Kaipio on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta pari vuotta sitten.

Uusi koulu käyttöön 2022

Lauritsalan uusi koulu on parhaillaan rakenteilla ja sen pitäisi valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

Koulun rakentamisesta vastaava YIT järjesti taidekilpailun yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin ja Kaakon taiteen kanssa. Kilpailuun tuli 16 ehdotusta.

Ohjeistuksena oli, että teosehdotuksen päämateriaalin piti olla tiili, mutta myös muita materiaaleja ja tekniikoita oli lupa hyödyntää osana teosta. Kilpailu toteutettiin nimettömänä, eli taiteilijoiden henkilöllisyyttä ei paljastettu kilpailun aikana.

Taidetta koululle

Tiiliseinään väriä

Kuvataiteilija Sanna-Mari Kaipion ehdotus Ikkuna tulevaisuuteen voitti taidekilpailun, jolla etsittiin Lauritsalan uuden koulun julkisivuun sopivaa teosta.

Teossuunnitelmassa koulun ikkunasta ikään kuin tulvii valoa ja väriä tumman julkisivun piristykseksi. Teos muurataan värikkäistä lasitetuista tiilistä osaksi muuta tiiliseinää.

Teoksen kokonaiskustannukset ovat 60 000 euroa. Ne käsittävät normaalista poikkeavan tiilimuuraustyön hankinnan ja suorittamisen, erikoistiilien hankinnan sekä muun materiaalin tuottamis- ja asentamiskustannukset sisältäen taiteilijan työn.

Lauritsalan uusi koulu otetaan käyttöön vuonna 2022.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Uusimmat uutiset