Pääkirjoitus: Pormestarinkortteli odottaa elämää – Lappeenrannan entisten elokuvateattereiden korttelin kaavasta pitää käydä avoin keskustelu

Lappeenrannan entisten elokuvateattereiden korttelin tulevaisuus on edelleen avoin. Kino-Aulan purkaminen näyttää nyt varmalta, mutta Nuijamiehen talo joko suojellaan tai puretaan.

Kaavan valmistuminen on venynyt jatkuvasti. Alun perin homma se saada näytille alkusyksystä. Tuoreen uutisen mukaan se onnistuu tammikuun aikana.

Nähtäville tulee kaksi kaavaesitystä, joista toinen painottaa suojelua ja toinen uudisrakentamista.

Kansanliike Nuijamiehen elävöittämiseksi ei pääse kunnolla käyntiin epävarmuuden takia. Tammikuussa tila herää eloon kannatustapahtumassa, mutta pysyvää toimintaa saadaan vasta, kun loppuratkaisu on tiedossa. Vanhan rakennuksen käytettävyyteen ei kannata laittaa rahaa, jos lähivuosina edessä on purkutuomio.

Ratkaisun syntymistä odottaa myös omistaja Etelä-Karjalan osuuspankki, jolla on esisopimus korttelin tonttien myymisestä rakennusyhtiö Jatkeelle. Vanhan rakennuksen makuuttaminen ilman käyttöä on sille kustannus.

Kaavaprosessin on syytä olla loppuun asti avoin ja keskusteleva. Koska kaupunki epäonnistui rakennuksen sisätilojen suojelussa, niin kansalaiset kuin Nuijamies-yhdistyskin seuraavat kaavan perusteluita tarkasti.

Keskustelu voi olla pois nopeudesta, mutta silti olennainen osa kansalaisdemokratiaa. Toivottavasti kaupunkilaiset myös ottavat osaa keskusteluun.

Lappeenrantalaisten kannalta olennaista on, että kortteli herää henkiin. Nyt se huokuu hautajaistunnelmaa.

Eeva Sederholm
eeva.sederholm@esaimaa.fi

Luetuimmat

Kommentoidut