Ei mikään perinteinen virsilevy — autenttinen Orpokotijuhlat Saarella ilmestyy 25. marraskuuta

Tuija Pauhu

Marginaalimuusikko Lauri Ainala nojaili Savonlinnan kirkkoon kaverin bändin videon kuvausreissulla viime viikonloppuna. Myös Saarella on punatiilinen kirkko.
Marginaalimuusikko Lauri Ainala nojaili Savonlinnan kirkkoon kaverin bändin videon kuvausreissulla viime viikonloppuna. Myös Saarella on punatiilinen kirkko.

Lauri Ainalan uutuuslevy perustuu virsien veisuuseen, mutta on kaukana perinteisestä hengellisestä musiikista. Orpokotijuhlat Saarella -levy on äänimaisema uukuniemeläisyys-herätysliikkeen tapahtumasta, Saaren Orpokotijuhlista kesältä 2015.

Orpokotijuhlat tulivat Ainalalle tutuksi jo pikkupoikana. Hän kuului uukuniemeläisiin yli 20-vuotiaaksi asti, mutta äidin parantumaton sairaus ja muutama muu seikka saivat uskon horjumaan.

Marraskuun 25. päivä ilmestyvä levy on 34-vuotiaalle Ainalalle eräänlainen tutkimusmatka omaan hengellisyyteen. Hän teki levyn, jonka aihe on läheinen.

— Tapa, jolla virsilaulua yleensä esitetään levyllä, on minulle vieras. Esimerkiksi Samuli Edelmannin virsilevyillä tutut laulut kuulostavat oudoilta, koska ne ovat studiossa nauhoitettuja ja uudelleen sovitettuja. Minä halusin välittää autenttisen tunnelman, Ainala sanoo.

Näyte Lauri Ainalan äänimaailmasta oheisella videolla.

Lauri Ainala

Syntynyt vuonna 1982. Asunut lapsuutensa Savonlinnassa.

Tekee kone- ja dronemusiikkia ja videoita kotikoneellaan.

Julkaisee ensimmäisen soololevynsä Orpokotijuhlat Saarella 25.11. Esitti levyn ensimmäistä kertaa Flow-festivaalilla kesällä 2016.

Vaikuttanut Paavoharju-yhtyeessä 2005—2013.

Asuu kerrostalossa Tampereella kuvataiteilijavaimonsa Emma Ainalan ja 6- ja 2-vuotiaiden tyttäriensä kanssa. Remonttia odottava kotitalo myös Savonlinnassa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.