Rakuunamäen entinen varusmiesruokala sai yllättäen uuden käyttötarkoituksen, kun oppilaat Lyseon lukiosta ja Lönnrotin koululta siirtyivät sinne ruokailemaan— Sotilaskodin ja kasarmirakennuksen myynnistä päätetään elokuun aikana, korkein tarjous oli 185 000 euroa

Senaatti-kiinteistöt jatkaa Rakuunamäen kiinteistöjen myyntiä, sotilaskodin ja kasarmirakennuksen huutokauppa päättyi heinäkuun lopussa.

Minna Mänttäri

Rakuunamäelle entiseen varusmiesruokalaan kävelee Lyseon lukiolta ja Lönnrotin koululta vajaa viisi minuuttia.
Rakuunamäelle entiseen varusmiesruokalaan kävelee Lyseon lukiolta ja Lönnrotin koululta vajaa viisi minuuttia.

Lyseon lukion ja Lönnrotin koulun oppilaat ruokailevat tällä hetkellä Rakuunamäellä entisen varusmiesruokalan tiloissa. Lyseon lukion oman ruokalan korjaus venyi syksylle, sillä keittiöstä ja ruokalasta löytyneiden kosteusvaurioiden kuivatusta ei saatu kesäloman aikana tehtyä loppuun.

— Ruokalan matto oli kupruillut jo aiemmin, ja suunnitelmissa oli korjata lattia vuosikorjauksessa, Lappeenrannan kaupungin kiinteistöpäällikkö Kimmo Valtonen kertoo.

Kosteusvauriot ovat todennäköisesti peräisin rakennusajoilta, sillä vuotoja ruokalasta ei löytynyt.

Ruokalan korjaus aloitettiin aikataulun mukaisesti, kun koulu siirtyi kesälomalle kesäkuun alussa. Kosteusvauriot vaativat kuitenkin pidemmän kuivatusajan. Kuivatus on edelleen käynnissä, ja korjaus jatkuu Valtosen mukaan lokakuun loppuun saakka.

Minna Mänttäri, Minna Mänttäri

Entinen varusmiesruokala oli tyhjillään ennen kuin kouluruokailu siirtyi sinne. Pöydät ja tuolit tuotiin Lyseon lukion ruokalasta.

Rakuunamäelle oppilaat päätyivät, sillä Lyseon lukion rehtori Mika Luukkonen ehdotti paikkaa, jonka kaupunki sitten vuokrasi. Luukkonen kertoo, että aluksi vaihtoehtoiseksi ruokailutilaksi mietittiin lukion liikuntasalia.

Koska ruokalan kuivatus ja korjaus kestää pitkälle syksyyn, liikuntasaliajatuksesta luovuttiin. Salia tarvitaan syksyllä sisäliikuntatilaksi sateiden varalle ja jo syyskuussa ylioppilaskirjoituksia varten.

Rakuunamäelle Lyseon lukion ja Lönnrotin koulun oppilaat kävelevät 300–400 metriä ja Luukkosen kellotuksen mukaan noin neljä minuuttia. Ruokalaa käyttää yhteensä noin 850 oppilasta.

— Siinä mielessä ratkaisu on siis onnistunut, ettei ruokailuaikoihin tullut muutoksia eikä opetus häiriinny, Luukkonen toteaa.

Entinen varusmiesruokala on Luukkosen mukaan ollut tyhjillään muutaman vuoden. Ruoka Rakuunamäen ruokalaan tulee Kesämäeltä, kuten Lyseon lukion ruokalaan yleensäkin. Pöydät ja tuolit siirrettiin vanhaan varusmiesruokalaan korjauksessa olevasta ruokalasta.

Minna Mänttäri

Lyseon lukion ja Lönnrotin koulun oppilaat kävelevät ruokailemaan Rakuunamäelle lokakuun loppuun saakka.

Seuraavia rakennuksia myyntiin pian

Rakuunamäen sotilaskoti ja kasarmirakennus kiinnostivat nettihuutokaupassa. Tarjoukset kahdesta ensimmäisenä myyntiin tulleesta kohteesta piti tehdä heinäkuun loppuun mennessä.

Kasarmirakennuksesta tarjouksia teki yhteensä viisi tarjoajaa. Korkein tarjous oli 185 000 euroa.

Sotilaskodin tarjouksista korkein oli 80 000 euroa. Tarjoajia oli kolme. Senaatti-kiinteistöt päättää elokuun loppuun mennessä tarjousten hyväksymisestä.

Senaatti-kiinteistöillä on suunnitelmissa myydä yhteensä noin 13 rakennusta Rakuunamäeltä. Myyntipäällikkö Asko Taskilan mukaan seuraavat rakennukset tulevat myyntiin parin viikon sisällä. Taskila ei vielä kerro, mitkä rakennukset tulevat seuraavaksi tarjolle.

Senaatti-kiinteistöt aikoo myydä nämä rakennukset nopealla aikataululla. Nyt myynnissä ollut kasarmi on kuvassa parkkialueen vasemmalla puolella.

Sotilaskodin tontti on kaavaluonnoksessa merkitty liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Alueelle saa sijoittaa myös majoitus-, ravintola-, museo- ja kokoontumistiloja. Rakennusoikeutta on yhteensä 2 000 neliötä, ja rakennus on suojeltu merkinnällä sr-13.

Sotilaskoti valmistui alun perin vuonna 1891 ruokalaksi. Rakennuksessa on yksi kerros, kellari ja kylmä ullakkotila.

Myynnissä ollut kasarmirakennus on rakennettu vuonna 1892 ja sijaitsee Väinö Valveen kadun kasarmirivistössä lähimpänä keskustaa. Kasarmin pinta-ala on noin 4 258 neliötä.

Kasarmirakennuksen tontti on merkitty kaavaluonnokseen samoin kuin sotilaskodin tontti eli liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Alueelle saisi kuitenkin sijoittaa myös asuin-, majoitus- tai ravintolatiloja, päiväkodin tai vanhusten palveluita. Rakennusoikeutta on 3 700 neliötä. Kasarmirakennus on merkitty suojelumerkinnällä sr-19.

Koululaisten ruokailun siirtymisestä varuskuntaalueelle kertoi ensin Lappeenrannan Uutiset.

28.8.2018 klo 10.28 Lisätty juttuun tieto, että aiheesta kertoi ensin Lappeenrannan Uutiset.