Lappeenrannan Kimpinen päättää Eliittikisojen sarjan — Kovin kaarti on taas keihäspaikalla

AOP

Keshorn Walcott oli Lontoon MM-finaalissa seitsemäs. Pari sijaa Tero Pitkämäen takana.
Keshorn Walcott oli Lontoon MM-finaalissa seitsemäs. Pari sijaa Tero Pitkämäen takana.

Keihäspaikka on kaikkien Eliittikisojen tärkein markkinointikanava, ja niin se on Kimpiselläkin. Lauantain Lappeenrannan Eliittikisat on sekä kauden että koko sarjan viimeinen kilpailu, sillä ensi vuonna yleisurheilun kotimainen pääkilpasarja uudistuu täysin.

— Näyttäisi, että tuuleekin juuri sopivasta suunnasta, jos sääennuste pitää paikkaansa, kisojen urheilijasopimuksista vastannut Lappeenrannan Urheilu-Miesten puheenjohtaja Mauri Auvinen sanoo.

Sekä Tero Pitkämäki, olympiavoittaja Keshorn Walcott että virolainen 86 metrin mies Magnus Kirt saapuvat Lappeenrantaan suoraan Zürichista, jossa kilpailtiin torstai-iltana Timanttiliigan finaali. Naisten keihäässä Saara Lipsanen hakee hyvää tulosta Oona Sormusen ja Sanni Utriaisen kanssa. Kirittäjänä on tällä kaudella 64,80 heittänyt USA:n Kara Winger.

LUM on aina nostanut keskiöön omia urheilijoitaan, mutta tänä vuonna tuli takapakkia. Kolmiloikkaaja Simo Lipsasen pitää sivussa Lontoon MM-kisojen karsinnan lämmittelyssä tullut kantapäävamma, ja lappeenrantalaista nähdään ja kuullaan vain kenttähaastatteluissa. Vastassa olisi ollut kolme 17 metrin nurkille hypännyttä miestä.

Lipsasen mukaan jalka kuvattiin Lontoon jälkeen varotoimenpiteenä, eikä vakavampaa vammaa ole. Kun lajiharjoitukset ovat jääneet väliin, varotoimenpiteenä myös Kimpisen kisa menee ohi. Ruotsi-ottelu viikon päästä sen sijaan on loikkaajan ohjelmassa.

— Viikonloppuna tai maanantaina pitää lajitreeni tehdä, maaotteluun ei voi ihan kylmiltään mennä, Lipsanen mietti.

Kotiyleisön eteen haluttiin tuoda myös MM-kisojen kävijä, kävelijä Aku Partanen, mutta kun sekä Aleksi Ojala että Jarkko Kinnunen putosivat pois, 5000 metrin kävely jouduttiin perumaan. LUM:n kestävyysurheilijoista sivussa on edelleen myös Alisa Vainio.

Kilpailijoita kuljettavien autojen rumba Helsingistä Lappeenrantaan alkoi torstaina ja kiihtyy perjantaina. Kimpisellä esiintyy 35 ulkomaalaista urheilija, mutta lista yleensä elää viimeisiin hetkiin asti.

Auvisen mukaan tänä vuonna erityisenä haasteena on ollut lupaavien suomalaisten yleisurheilijoiden suuri vammojen määrä tai kehityksen pysähtyminen muuten.

Perusajatuksena Lappeenrannassa on omien urheilijoiden ja keihään lisäksi rakentaa hyvä taso pika- ja keskimatkoille. Esimerkiksi 1500 metriä on erittäin kansainvälinen, kun juoksijoista kahdeksan on ulkomailta. Myös naisten kasilla Sara Kuivistoa vauhdittava joukko on hyvin kansainvälinen.

Miesten sataselle starttaava Jamaikan Ryan Schields juoksi Tukholman DN-gaalassa myötätuulessa 9,89. Tuloskuntoaan mittaavista naisista kiinnostavia nimiä ovat 100 metrillä Hanna-Maari Latvala ja loikkapaikalla Kristiina Mäkelä.

Monessa lajissa jaetaan Kimpisellä myös viimeiset Ruotsi-ottelun paikat.

Vesa Salminen

Vesa Salminen