Pellot paremmiksi joutsenolaisilla opeilla, Tyynelän maanparannus fuusioitui Soilfoodin kanssa

Olli-Pekka Härmä

Stora Enson tehtaiden sivutuotteena syntyvää nollakuitua levisi pellolle maata parantamaan tiistaina. Tarkoitus on lisätä maan vedenpidätyskykyä ja tuoda orgaanista ainesta peltoon. Traktorin kopissa urakoitsija Tommi Karhu, portailla Juuso Joona.

Joutsenossa kehitetyt maanparannusopit peltojen parantamiseksi laajenevat maanlaajuiseksi.

Teollisuuden sivutuotteita pellon maanparannusaineeksi tuottava Tyynelän maanparannus Oy löi hynttyyt yhteen maan johtavien kierrätysravinnetoimijoiden kanssa. Tyynelän maanparannuksen lisäksi uuden ravinteiden kierrättäjän muodostavat Koneta Oy ja Soilfood.

— Olemme tehneet jo aiemmin yhteistyötä, ja keskustelujen pohjalta päädyimme fuusioon, kertoo Tyynelän maanparannuksen perustanut Juuso Joona.

Toiminta jatkuu Soilfoodin brändillä.

Rima on korkealle. Soilfood pyrkii Suomen suurimmaksi ravinteiden kierrättäjäksi. Arvio yhtiön tämän vuoden liikevaihdoksi on 2,2 miljoonaa euroa, ensi vuoden ennusteeseen kirjataan viiden miljoonan euron tavoite.

Taustalla on käytännön agronomista osaamista. Pääosakas Joona ja muut ydinryhmäläiset ovat myös maanviljelijöitä.

Soilfoodin perustajat Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin ovat puolestaan omistautuneet Itämeri- ja ilmastotyölle. Herlin tunnetaan ahkerana kierrätystalouden kommentoijana.

Yritys tarjoaa maanviljelijöille kalkkeja, maanparannuskuituja ja ravinteita, joilla parannetaan peltojen kasvukykyä ja ravinnetasapainoa.

— Yhtiö on syntynyt osakkaiden omasta tarpeesta ja intohimosta kehittää ratkaisuja kestävään maanviljelyyn, Joona sanoo.

Tuotteet ovat kierrätystavaraa. Yhteistyötä yritys tekee muiden muassa UPM:n, Stora Enson, Metsä Groupin, Gasumin ja ST1:n kanssa.

— Tuotamme kokonaispalvelua myös sivuvirtoja tuottavalle teollisuudelle. Kiertotalous perustuu siihen, että yhden jäte on toisen raaka-aine.

Olli-Pekka Härmä