Suomalaismies yritti tuoda iranilaisen veljensä, tämän vaimon ja heidän ystävänsä Svetogorskin kautta Suomeen – Venäläisviranomaiset pysäyttäneet tänä vuonna liki nelinkertaisen määrän laittomasti maahan pyrkineitä viime vuoteen verrattuna

Venäjän viranomaiset ovat estäneet kuluvan vuoden aikana lähes 800 laitonta maahantuloa, kun viime vuonna luku oli alle 200.

Kimmo Seppälä

Suomeen on pyrkinyt Venäjältä lähes 800 laitonta maahantulijaa tänä vuonna. Kuvituskuva.
Suomeen on pyrkinyt Venäjältä lähes 800 laitonta maahantulijaa tänä vuonna. Kuvituskuva.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa selvitettiin kolmen iranilaisen laittoman maahantulon järjestämistä. Tutkinnanjohtaja, kapteeni Ville Mihl kertoo, että iranilaistaustainen suomalaismies yritti tuoda laittomasti maahan iranilaisen veljensä, tämän vaimon ja heidän ystävänsä.

Venäjän viranomaiset pysäyttivät kuitenkin heidän matkansa Viipurin ulkopuolella matkalla kohti Svetogorskia, koska kolmikolla ei ollut Schengen-alueelle oikeuttavia matkustusasiakirjoja.

— Venäläisten toimintatapa poikkeaa Suomen toiminnasta. Siellä matka tyssää jo kaukana valtakunnan rajasta.

Suomessa asuva mies oli ajanut autollaan Pietariin 26. heinäkuuta ja tavannut Moskovasta junalla saapuneen iranilaiskolmikon siellä 28. heinäkuuta. Suomalaismies oli ostanut iranilaisten junaliput. Aikaisin aamulla 30. heinäkuuta nelikko oli lähtenyt suomalaismiehen autolla kohti Svetogorskia, jolloin viranomaiset pysäyttivät heidät maantiellä olevalla tarkastuspisteellä. Iranilaiset käännytettiin Pietariin ja suomalaismies jatkoi matkaansa Suomeen.

Suomalaismiestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä. Hän on esitutkinnassa kiistänyt teon ja kertonut olleensa Venäjällä tapaamassa häämatkalla olleita sukulaisiaan ja heidän ystäväänsä.

Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon.

Venäläisviranomaiset pysäyttäneet liki 800 maahanpyrkijää

Venäjän viranomaiset ovat estäneet kuluvan vuoden aikana lähes 800 laitonta maahantuloa, kun viime vuonna luku oli alle 200. Etelä-Saimaa uutisoi lokakuun alussa laittoman maahantulon yritysten lisääntymisestä kaakkoisrajalla. Tapausten määrästä uutisoi aiemmin Yle.

Valtaosa tapauksista sijoittuu Mihlin mukaan Viipuriin tai Viipurin alueelle, eli lähelle Suomen rajaa. Mihl ei osaa arvioida, ovatko kaikki pysäytetyt olleet matkalla Suomeen.

— Kaikki, jotka eivät ole Viipurin alueelta, eli noin puolet, ovat varmasti olleet maahantuloaikeissa. Ei sinne huvikseen lähdetä kauempaa ajelemaan.

Varmuutta matkaajien aikeista ei aina ole senkään takia, että venäläisten tarkastuspistekulttuuri ja toimintatapa poikkeaa Suomesta.

—Matka tyssää usein hyvinkin kaukana valtakunnan rajasta.

Mihl arvioi, että Venäjällä pelatut jalkapallon MM-kisat voivat olla iso syy tapausten taustalla. Liput MM-kisoihin ostaneet ovat päässeet Venäjälle ilman viisumia fan id -tunnistuksen avulla.

Mihl uskoo fan id:n tuoman mahdollisuuden olevan yksi selittävä tekijä rutkasti kasvaneen luvun takana. Toisaalta lisääntyneellä valvonnallakin on ollut osansa.

— MM-kisat ovat varmasti yksi osatekijä, mutta voi olla muitakin syitä. Venäjällä satsattiin turvallisuuteen MM-kisojen takia ja yksi kohde olivat rajatarkastukset. Sitä kautta estettyjen maahantulojen määrä on noussut, kun tarkastuksia on tehty muita vuosia enemmän.

Uusimmat uutiset