Taipalsaarella jäihin juuttuneeksi epäilty joutsen lennähti karkuun, kun pintapelastaja alkoi lähestyä – Lappeenrantalaisen lintuharrastajan mukaan terve joutsen ei jäädy kiinni

Marja Siukkola

Taipalsaarella tavatulla joutsenella ei ollut hätää. Kuvan joutsen ei liity tapaukseen. Arkistokuva.
Taipalsaarella tavatulla joutsenella ei ollut hätää. Kuvan joutsen ei liity tapaukseen. Arkistokuva.

Jäihin juuttuneeksi epäilty joutsen nousi siivilleen, kun Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pintapelastaja alkoi lähestyä sitä perjantaina Taipalsaarella. Ilmoituksen pulassa olevasta joutsenesta oli tehnyt hätäkeskukselle huolestunut kansalainen ennen kello yhtä iltapäivällä.

Lintu oli ilmoittajan mukaan ollut täysin paikoillaan 2,5 tuntia, mikä riitti herättämään epäilyksen siitä, että se olisi hengenvaarassa. Näin ei kuitenkaan ollut, minkä sai huomata noin 100 metrin päähän rannasta ennättänyt pintapelastaja.

— Kun hän rupesi lähestymään lintua, se lähti niin kovaa, ettei pintapelastaja pysynyt perässä, palotarkastaja Kari Ahonen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kommentoi keikkaa Saimaanharjun ja kirkonkylän välissä olleessa kohteessa.

Vaikka hälytys oli väärä, turhana Ahonen ei keikkaa pitänyt.

— Ei sitä koskaan tiedä etukäteen, onko siellä hätä vai ei.

Lappeenrantalainen lintuharrastaja Esa Sojamo olisi luultavasti asian osannut arvata. Sojamon mukaan terve joutsen ei jäädy kiinni.

— Täytyy olla melkein puolikuollut joutsen, jos niin käy.

Sojamo arvelee, että paikoillaan nukkuva lintu voi näyttää jäihin juuttuneelta, mikä saa huolestuneet kansalaiset ilmoittamaan havainnoistaan hätäkeskukseen.

— Ne saattavat maata mahallaan jäällä pitkän aikaa samassa paikassa. Kun pelastuspartio tulee paikalle, ne lähtevät livohkaan.

Samaa tuumii Ahonen, joka ei ole kokenut keikkaa, jolla jäätyneeksi ilmoitettua joutsenta olisi oikeasti jouduttu pelastamaan.

— En muista myöskään kuulleeni, että joutsen olisi jäätynyt kiinni.

Sojamon mukaan kiinni jäätyneisiin joutseniin voisi mahdollisesti törmätä syksyisin, jolloin heikkokuntoiset nuoret linnut ovat jääneet muiden muuttajien matkasta.

Kommentoidut