Syyttäjä ei tyydy käräjäoikeuden päätökseen Puumalan leirintäaluekuolemassa – Nuori mies tuomittiin tapon sijaan pahoinpitelystä

Käräjäoikeus totesi, että kuollut mies on voinut saada vammat satuttaessaan itse itsensä.

Vesa Vuorela

Syyttäjä ei vielä ota kantaa, aikooko hän valittaa Etelä-Savon käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Kuvituskuva.
Syyttäjä ei vielä ota kantaa, aikooko hän valittaa Etelä-Savon käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Kuvituskuva.

Syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyytensä Etelä-Savon käräjäoikeuden päätökseen Puumalan leirintäaluekuolemassa.

Syyttäjä vaati nuorelle miehelle tuomiota taposta tai toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kyseessä oli pahoinpitely.

Tyytymättömyyden ilmaiseminen merkitsee usein sitä, että päätöksestä myös valitetaan hovioikeuteen. Jutun syyttäjä Kirsi Maria Kursi ei toistaiseksi ota kantaa, eteneekö asia tässä tapauksessa niin.

Mahdollisen valituksen takaraja on 9. lokakuuta.

Syyttäjän ohella tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen on ilmoittanut neljä asianomistajaa.

Tuomioksi tuli 60 päivää ehdollista vankeutta

Käräjäoikeus antoi viime viikolla päätöksensä asiassa, jossa käsiteltiin 1970-luvulla syntyneen miehen kuolemaan johtaneita tapahtumia Koskenselän leirintäalueella Puumalassa heinäkuussa 2019.

Syyttäjän mukaan 1990-luvulla syntynyt mies olisi tappanut tuttavansa kohdistamalla väkivaltaa tämän otsaan ja kuristamalla tätä kaulasta.

Väkivalta olisi vaurioittanut uhrin aivorungon elintärkeitä rakenteita ja muutamaa tuntia myöhemmin johtanut tämän kuolemaan.

Syytetty myönsi ottaneensa rauhoittelutarkoituksessa otteen miehen kaulasta, mutta kiisti kuristamisen ja otsaan kohdistuneen pahoinpitelyn.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyn osuutta kuolemaan johtaneiden vammojen syntyyn ei ole kyetty todentamaan. Oikeus katsoi, että voimakkaassa humalassa ollut mies on voinut saada vammat satuttaessaan itse itsensä.

– [Syytetystä] ei ole tehty mitään sen kaltaisia havaintoja, että hän olisi käyttänyt nyrkkejään tapahtumaan liittyen, käräjäoikeus toteaa tuomiolauselmassa.

Käräjäoikeus tuomitsi syytetyn pahoinpitelystä 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen ja määräsi toukokuulta asti vangittuna olleen miehen heti vapautettavaksi.

Poliisi tutki Puumalan leirintäkuolemaa aluksi normaalina kuolemansyyn selvittämisenä. Myöhemmin esille tulleiden seikkojen perusteella se käynnisti asiassa henkirikostutkinnan.

Kommentoidut