Lappeenrannan kaupunkikeskusta palkittiin vuoden parhaana — Kaikki on käden ulottuvilla, pysäköintihallit varmistavat elinvoiman ja tuloksellinen kehittäminen jatkuu, perusteluissa sanotaan

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat kiittää, että Lappeenrannan keskusta on yleistoimiva, palvelukykyinen, viihtyisä, esteettinen ja kaupallinen.

Kai Skyttä

Lappeenrannan kaupunkikeskusta valittiin vuoden parhaaksi, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva juhli keskiviikkona kaupunginteatterilla palkinto kädessään.

Lappeenrannan kaupunkikeskusta on valittu Suomen parhaaksi vuonna 2018. Valinnan teki valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistys. Palkinto luovutettiin Lappeenrannassa keskiviikkona. 

Järjestön palkintoraadin mielestä Lappeenranta ansaitsi ykkössijan, koska se on onnistunut keskustan kehittämistyössään. Perusteluissa mainitaan, että keskusta on tiivistynyt taitavilla rakentamisratkaisuilla.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä toteaa kaupungin tiedotteessa, että avainasemassa keskustan kehitystyössä on ollut se, että kauppakeskus Ison-Kristiinan kaavoitus ja laajentuminen onnistuivat aikataulussa.

—Kaavan valmistuminen ajoissa oli oleellista investointipäätösten saamiseksi Lappeenrantaan. IsoKristiina vahvisti kaupallisten toimijoiden sijoittumisen entistä vahvemmin keskustaan. 

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva muistuttaa, että elävä keskusta on yksi tärkeimmistä kaupunkien kilpailutekijöistä.

—Keskikaupungin yleisilme, viihtyisyys ja elävyys vaikuttavat ratkaisevasti siihen, valitsevatko ihmiset asuinpaikakseen, yritykset kotipaikakseen ja turistit matkakohteekseen Lappeenrannan. Mielenkiintoinen ja elävä keskusta on nyt ja varsinkin tulevaisuudessa yksi tärkeimmistä kaupunkien matkailuvalteista, Jarva sanoo tiedotteessa.

Kai Skyttä

—Historia, puistot, rakennussuojelu sekä maastonmuodot ovat tuoneet haastetta. Liikenne hoituu silti hallitusti, pyöräily on arvossaan ja näkymät Saimaalle huikaisevat vierailijan, kiittelee palkintoraadin puheenjohtaja Marri Mare. Arkistokuva.

"Johdonmukaista kaavoitustyötä"

Lappeenrannan keskustaa kiiteltiin palkintoperusteluissa siitä, että kaikki keskustassa on käden ulottuvilla. Pysäköintihallit varmistavat elinvoiman, ja tuloksellinen kehittäminen jatkuu. Toisaalta on modernia rakentamista, toisaalta vanhojen rakennusten, kirkkojen, Kauppatorin ja sataman idylliä.

Keskusta on palkintoraadin mielestä poikkeavan moni-ilmeinen ja jännittävän houkutteleva kaikkine ravintola- ja kauppapalveluineen. Keskustan elinvoiman kehityksen summataan olleen viime vuosina Suomen huippua.

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare kertoo vaikuttuneensa Lappeenrannan keskustasta. Hän kiittelee sitä yleistoimivaksi, palvelukykyiseksi, viihtyisäksi, esteettiseksi ja kaupalliseksi.

— Keskusta on syntynyt johdonmukaisen kaavoitustyön tuloksena. Historia, puistot, rakennussuojelu sekä maastonmuodot ovat tuoneet haastetta. Liikenne hoituu silti hallitusti, pyöräily on arvossaan ja näkymät Saimaalle huikaisevat vierailijan.

Palkinto jaettiin 19:nnen kerran. Imatra sai tunnustuksen vuonna 2008, ja kahtena edellisenä vuonna on palkittu Tampere ja Helsinki.

Matti Mare huomauttaa, että kilpailu on lunastanut paikkansa. Suomen kaupungit ovat hyvällä tavalla kiinnostuneet pyrkimään parempiin ja oikeisiin ratkaisuihin keskustojen kehittämisessä.