Sähköinen viisumi avittaa itärajan yli Nuijamaalla ja Imatralla — E-viisumilla ei matkata Pietaria ja Leningradin aluetta pidemmälle

Sähköisesti viisumia tulee hakea vähintään neljä päivää ennen matkan alkua. Junalla Venäjälle matkustavia viisumi ei toistaiseksi hyödytä.

Nuijamaan rajanylityspaikka on yksi niistä raja-asemista, joissa sähköinen viisumi käy matkustusasiakirjana. Kuva arkistosta.
Nuijamaan rajanylityspaikka on yksi niistä raja-asemista, joissa sähköinen viisumi käy matkustusasiakirjana. Kuva arkistosta.

Matkustaminen Venäjälle helpottui sähköisen viisumin käyttöönoton myötä tiistaina.


Venäjä alkoi myöntää maksuttomia sähköisiä viisumeita 1. lokakuuta lähtien Suomen ja Viron kansalaisille sekä 51 muun maan kansalaisille. Venäjän Suomen-suurlähetystöstä kerrotaan, että kiinnostus sähköistä viisumia kohtaan piti puhelinlinjat kuumina maanantaina.


E-viisumilla voi tehdä turisti- tai liikematkan sekä humanitaarisen vierailun Pietariin ja Leningradin alueelle, kerrotaan suurlähetystön verkkosivulla.


Sähköisellä viisumilla voi matkustaa Venäjälle ja sieltä pois autolla ja lentokoneella sekä vesiteitse tai jalan, mutta junalla Venäjälle matkustavia viisumi ei toistaiseksi hyödytä, sillä rajavartiostolla ei vielä ole junaliikenteessä tarvittavaa e-viisumitarkastuslaitteistoa.


E-viisumilla varustautuneet autoilijat voivat ylittää valtakunnan rajan Nuijamaalla Brusnitshnojen, Imatralla Svetogorskin ja Vaalimaalla Torfjanovkan raja-asemilla.

Lentämällä sähköisellä viisumilla pääsee Pietarin Pulkovon lentoasemalle ja vesiteitse se käy Vysotskin satamassa, Pietarin suursatamassa ja Pietarin matkustajasatamassa. Jalan rajan voi ylittää Virossa Ivangorodin raja-asemalla, mikä on jalankulkijoille tarkoitettu rajanylityspaikka.


Sähköisen viisumin saa täyttämällä hakemuksen Venäjän ulkoministeriön e-viisumisivustolla. Hakemukseen pitää liittää valokuva tiedostona. Sähköinen viisumi on maksuton.
Hakemus pitää täyttää vähintään neljä päivää ennen suunniteltua matkaa. E-viisumi myönnetään 30 päiväksi myöntämispäivästä laskien enintään kahdeksan vuorokauden oleskelulle Pietarin kaupungissa tai Leningradin alueella.


Kuljetusyhtiöt voivat tarkistaa ulkomaalaisella sähköisen viisumin voimassaolon ja kelpoisuuden Venäjän ulkoministeriön sivustolta venäjän tai englannin kielellä, suurlähetystöstä kerrotaan.
Lista viisumikelpoisista kansallisuuksista löytyy suurlähetystön verkkosivulta.