Ylämaalla seurataan loukkaantunutta karhua – Eläin pidetään aloillaan ruokkimalla

Karhun etukäpälässä roikkuu videon perusteella jonkinlaiset pienpedoille tai majavalle tarkoitetut raudat.

Kai Skyttä

Ylämaalla seurataan loukkaantuneen, aikuisen karhun liikkeitä. Arkistokuvan karhu vuodelta 2011 ei liity tapaukseen.
Ylämaalla seurataan loukkaantuneen, aikuisen karhun liikkeitä. Arkistokuvan karhu vuodelta 2011 ei liity tapaukseen.

Ylämaalla seurataan loukkaantuneen karhun liikkeitä. Aikuinen karhu liikkuu Väkevälän kylässä lähellä Venäjän rajaa.

Poliisilla on hallussaan riistakameran video, jossa karhulla on etujalassaan jonkinlaiset metsästysraudat. Raudat ovat tarttuneet karhun etukäpälään joko Suomessa tai Venäjällä.

Rikosylikonstaapeli Ilkka Vainikka Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että paikalliset metsästäjät ruokkivat karhua, jotta se pysyisi pienellä alueella Väkevälän kylässä.

– Kun se käy säännöllisesti ruokintapaikalla, se saa ravintonsa siitä, eikä sen tarvitse etsiä sitä muualta.

Vainikan mukaan karhu on hyvinvoivan näköinen, vaikka sen toisessa etukäpälässä roikuu pyyntiväline. Karhun elämä kuitenkin muuttuu sitä vaikeammaksi mitä enemmän aikaa kuluu. Lisäksi kärsivä karhu saattaa käyttäytyä vaarallisesti.

Poliisi selvittää yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja eläinlääkäreiden kanssa, mitä karhulle tehdään. Eläinsuojelullisista syistä rautoja ei voi jättää karhun käpälään kiinni.

Vainikan mukaan karhu voidaan mahdollisesti nukuttaa, jolloin raudat päästään irrottamaan sen jalasta ja eläimen kunto voidaan tarkistaa. Jos Luke ei pysty järjestämään karhun nukutusta, se täytyy lopettaa. Lisäksi on mahdollista, että karhu joudutaan lopettaa nukutuksen jälkeenkin, jos se on liian huonossa kunnossa selvitäkseen luonnossa.

Vainikka toivoo, että päätöksiä saadaan tehtyä viimeistään keskiviikkona.

Karhu liikkuu pienellä alueella rajan tuntumassa, eikä ihmisten tarvitse Vainikan mukaan olla siitä huolissaan. Väkevälän kyläläisiä on tiedotettu alueella liikkuvasta loukkaantuneesta karhusta.

Vainikka korostaa, että pienet, hetitappavat raudat ovat laillinen pyyntiväline pienpedoille ja majaville. Karhulle raudat ovat kuitenkin liian pienet.

Hän myös kiittelee paikallisten metsästäjien toimintaa loukkaantuneen karhun ruokinnassa ja sen liikkeiden seuraamisessa.