Imatralainen Minja Liikkanen ymmärsi raskauden ja sektion jälkeen, millaisia ulkonäköpaineita äidit kohtaavat: "Ajatellaan, että tuo näyttää jo noin hyvältä"

Minna Mänttäri

Imatralainen Minja Liikkanen sai esikoisensa neljä ja puoli kuukautta sitten. Hän aloitti liikkumisen ohjeiden mukaan ja vaunukävelyiden ohella ohjelmassa on nyt myös kevyitä juoksulenkkejä. Kuntoilua ja fysioterapiaa rajummilla tavoilla hän ei lähtisi kehoaan muokkaamaan.
Imatralainen Minja Liikkanen sai esikoisensa neljä ja puoli kuukautta sitten. Hän aloitti liikkumisen ohjeiden mukaan ja vaunukävelyiden ohella ohjelmassa on nyt myös kevyitä juoksulenkkejä. Kuntoilua ja fysioterapiaa rajummilla tavoilla hän ei lähtisi kehoaan muokkaamaan.

Synnytystä edeltäviin mittoihin palautuminen kuuluu yhä useamman tuoreen äidin lyhyen tähtäimen tavoitteisiin. Aina timminä pysyvän hollywoodilaisen naisen ihanne on kuin varkain hiipinyt eteläkarjalaisiinkin perheisiin.

— Nopean palautumisen paine on kova. Äidit vertailevat asiassa kuin asiassa toisiaan vaikka muuta väittäisivät. Ajatellaan, että tuo näyttää jo noin hyvältä, vaikka synnytyksestä on vain niin ja niin vähän aikaa, imatralainen Minja Liikkanen toteaa.

Liikkanen on huomannut, että sosiaalisessa mediassa pudotetuista kiloista ja mahamakkaroista kohistaan vielä kuumemmin. Äänessä on pieni piiri, mutta ennen pitkää hiljaiset seuraajatkin alkavat uskoa, että äidin kiinteys on normi jo ennen vauvan siirtymistä soseravintoon.

Sektion jälkeen ei liikkuminen onnistu

Entiset mitat eivät tulleet Liikkasella ensimmäisenä mieleen, kun Veera-tytär syntyi neljä ja puoli kuukautta sitten. Sairaalahoitoa vaatinut raskausmyrkytys huipentui kiireelliseen sektioon, mutta täysiaikainen lapsi syntyi terveenä.

— Sektiosta toipuminen oli rankkaa. Arpi oli kipeä ja liikkuminen vaikeaa. Mies hoiti lasta ensimmäiset viikot.

Kun Liikkanen päätti lähteä pihalle ensimmäisen kotona vietetyn viikon jälkeen, aiemmin väljät ulkoiluhousut eivät mahtuneetkaan vyötäröltä kiinni. Armollisuus omaa muuttunutta kehoa kohtaan oli tuolloin kaukana.

— Neuvolassa mainittiin asiasta, mutta ei puhuttu tarpeeksi siitä, että kroppa muuttuu.

Liikkanen arvelee jokaisen tulevan äidin ajattelevan, ettei kehon muuttuminen koske juuri häntä. Elämä voi kuitenkin yllättää, ja esimerkiksi univaje voi tehdä ulkonäöstä ja kunnosta huolehtimisesta oletettua haasteellisempaa.

Löystyminen johtaa moniin ongelmiin

Synnyttäneille naisille tarjotaan yhä enemmän vartalonhuoltoa myös Etelä-Karjalassa. Apua saa sekä fyysisiin että esteettisiin ongelmiin.

Löysä vatsanahka ei suinkaan ole vaikein synnytyksen jälkeinen kehon vaurio. Lantionpohjalihasten löystyminen voi aiheuttaa virtsankarkailua, kehon painopisteen muuttuminen alaselkäkipuja ja repeämät synnytyksessä jopa ulostamisongelmia.

Äitiysfysioterapian palvelut kiinnostavat synnyttäneitä vuosi vuodelta enemmän. Fysioterapeutti Nora Cedergren lappeenrantalaisesta Fysio Eskolasta kertoo yhä useamman naisen haluavan tarkistaa, että kaikki on kunnossa.

— Naiset haluavat pitää itsestään huolta ja oppia tuntemaan uuden kehonsa.

Synnyttäneitä neuvotaan usein liikkumaan omien tuntemusten mukaisesti, mutta Cedergrenin mukaan tämä voi johtaa harhaan. Nainen saattaa tehdä hallaa itselleen, jos hän harjoittaa liian kovaa liikuntaa liian varhain.

— Ensin olisi hyvä löytää vartalon syvät tukilihakset.

Kauneuskirurgian suosio kasvaa

Jumpalle ja ruokavaliolle löytyy järeämpikin vaihtoehto — kauneuskirurgia. Raskausarpia voidaan häivyttää vatsan seudulle pujotettavilla mesoterapialangoilla, kirurgin veitsi leikkaa pois liiat vatsanahkat, erilleen joutuneet vatsalihakset voidaan ommella paikoilleen ja rintoihin saa täytettä ja kohotusta myös Lappeenrannassa.

— Monet naiset kärsivät todella paljon venyneestä ihostaan. He ovat harkinneet asiaa ja haluavat panostaa näin itseensä, Kauneusklinikka The Lookin konsultti, sairaanhoitaja Mirja Valkonen toteaa.

Valkosen mukaan asiakkaiden määrä ja tiedon taso ovat nousseet viime vuosina. Odotukset ovat realistisia ja leikkauksissa käy monen ikäisiä naisia.

Fysioterapian ohjeita kaivataan

Minja Liikkaselle kauneuskirurgia on vieras asia. Raskausarvet ovat hänelle arpia muiden joukossa ja siten osa elettyä elämää.

Jos joku haluaa leikkauksen, se Liikkasen puolesta hänelle suotakoon. Oma mielikin voi muuttua, jos iho sattuisi roikkumaan pahasti vielä vuosikymmenen päästä.

Fysioterapiaan liittyviä ohjeita Liikkanen olisi mielellään vastaanottanut neuvolasta enemmänkin, nyt äiti jää hänen mielestään jälkitarkastuksen jälkeen tyhjän päälle. Itselleen hän sai ammattitason neuvoja lähipiiristä.

— Pari äitiyshuoltoon kuuluvaa fysioterapiakäyntiä voisi olla paikallaan

Liikuntaharrastukset ovat hiljalleen palaamassa Liikkasen elämään, vaikka juoksulenkit ovat toistaiseksi hitaampia ja lyhyempiä kuin ennen. Liikuntaan on samalla tullut uudenlainen ulottuvuus.

— Urheilu lisää henkistä hyvinvointia. Jos pienen lapsen äiti käy juoksemassa, se ei suinkaan aina tarkoita sitä, että hän haluaisi vain kroppansa kuntoon.

Synnyttäneille tarjolla

Lantionpohjalihasten fysioterapiaa

Äitikeho-ryhmiä.

Äitiysjoogaa.

Äitiysjumppaa.

Raskausarpien hoitoa.

Vatsalihasten erkauman leikkauksia.

Löysän vatsanahkan abdominoplastiaa, eli ylimääräisen nahkan poistamista.

Rintaimplantteja ja kohotusleikkauksia.

Anne Kokkonen

Anne Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.