Huhut uusista työntekijöistä kuohuttavat yt-neuvotteluiden keskiössä olevaa Ovakoa — Varapääluottamusmies Tanskanen toppuuttelee: ”Rekrytoinnit on keskeytetty”

Ovakon terästehtaalla on meneillään yt-neuvottelut, jotka koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Neuvottelut koskevat lomautuksia.

kai skyttä

Ovakolla yt-neuvottelut ovat käynnissä. Lomautukset alkavat aikaisintaan toukokuussa.
Ovakolla yt-neuvottelut ovat käynnissä. Lomautukset alkavat aikaisintaan toukokuussa.

Lomautuksia koskevat yt-neuvottelut alkoivat 1. huhtikuuta ja jatkuvat edelleen. Neuvotteluiden kokonaisaika on kaksi viikkoa. Tehtaalla työskentelee runsaat 600 henkeä.

Lomautusuhan alla olevaa henkilöstöä on kismittänyt myös huhu siitä, että samaan aikaan tehtaalle palkataan lisää henkilökuntaa. Uutisvuokseen on tullut useampia yhteydenottoja ovakolaisilta, jotka kantavat asiasta huolta.

Kyllä rekrytoinnit ovat nyt keskeytetty. — Mika Tanskanen

Terästehtaan varapääluottamusmies Mika Tanskanen toppuuttelee huhuja.

— Kyllä rekrytoinnit ovat nyt keskeytetty, varsinkin vielä neuvotteluiden aikaan. Lain mukaan mennään ja silloin (yt-neuvotteluiden aikaan) ei voi rekrytoida, Tanskanen sanoo.

Monenlaisia paikkoja

Tanskasen mukaan hakuja on ollut monenlaisiin vakansseihin, muun muassa erikoisammattitaitoa vaativiin tehtäviin.

Tanskanen sanoo, että henkilöstöä on pyritty tiedottamaan luottamusmiesten kautta, jotka viestivät omille osastoilleen.

Kun neuvottelut ovat kesken, kaikki eivät ole välttämättä saaneet sitä tietoa. — Mika Tanskanen

— Kun neuvottelut ovat kesken, kaikki eivät ole välttämättä saaneet sitä tietoa. Mutta kun kokoustetaan luottamusmiesryhmän kanssa, niin he vievät ne asiat mistä puhutaan osastoille.

Brexit vaikuttaa

Yt-neuvottelukutsun ovat saaneet kaikki henkilöstöryhmät. Neuvottelut koskevat 90 päivän mittaisia lomautuksia, joiden piirissä on yli 10 henkeä. Lomautusten kesto, laajuus ja kohdentuminen eri henkilöstöryhmien kesken täsmentyy neuvotteluiden aikana. Lomautukset alkavat aikaisintaan toukokuun alussa.

Yt-neuvotteluiden syy on teräksen kysynnän vähentyminen Euroopassa ja Yhdysvalloissa, etenkin Saksassa ja Britanniassa. Siihen vaikuttaa myös Brexit, eli Britannian mahdollinen EU-ero ja sen moninaiset vaikutukset.