Ensimmäisen vahvan oluen ostajan yllätys: Kassa kieltäytyi myymästä ja ostos vaihtui keskariin

Kassajärjestelmien hintatiedoissa saattaa olla vielä puutteita. Ensimmäisten tuntien aikana ei ollut ryntäystä juomahyllyille.

Hannu Ojala

Keimo Repo poikkesi ostamaan kokeeksi yhden vahvan oluen. Ostos vaihtui kassaongelman takia keskariiin.

Keimo Repo oli Imatran ensimmäisiä, ja varmasti ensimmäinen 5,5-prosenttisen oluen ostaja Tainionkosken K-marketissa.

Kello yhdeksän jälkeen alkanut kauppareissu eteni hyvin kassalle, mutta olutpurkki ei jatkanut matkaansa siitä eteenpäin.

Repo haki itselleen purkillisen kolmosolutta, ja ostokset sujuivat moitteettomasti. Pieni episodi kassalla ei ollut hänelle lainkaan pettymys.

— En tullut varsinaisesti ostamaan olutta, mutta kävelen tässä aamuisin ja ajattelin maistaa nelosolutta.

Keimo Repo kuuluu siihen joukkoon, joka ei usko vahvemman oluen suosion suureen kasvuun alkuhuuman jälkeen.

Hintatietoja syötetty järjestelmiin viime tipassa, jottei vahvan oluen myynti ala ennen aikojaan

Syynä ongelmaan oli sananmukaisesti kassa eli kassajärjestelmä, minne hintatietoja ei kaikilta osin ennätetty päivittää aamulla.

— Kassa antoi hinnan 8-pakille mutta ei yksittäiselle purkille, ja silloin sitä ei voi myydä, selitti tilannetta myyjä Sirpa Haukka.

Koska ei voida myydä yksittäistä purkkia, ei voi myydä koko pakettiakaan. Vahvemmat oluet jäävät odottamaan myymälän varastoon ainakin iltapäivään saakka.

Vahvan lonkeron kohdalla tilanne oli kaupassa päinvastainen. Siitä kassa antoi yksikköhinnan, mutta ei hintaa kuuden kappaleen paketille.

Se ei kuitenkaan ollut este yksittäisten purkkien myymiselle, koska silloin asiakasta ei innosteta ostamaan ylimääräistä alkoholia.

Tekniset ongelmat saattavat vaikeuttaa kauppaa ensimmäisenä myyntipäivänä myös muissa myymälöissä. Taustalla ovat tiukat määräykset myynnin aloittamisesta.

Myymälät ovat jättäneet hintatietojen syöttämisen kassajärjestelmiin viime tippaan varmistaakseen sen, että myynti ei ala ennen aikojaan. Myös juomien nostaminen hyllyyn on tapahtui vasta ennen myymälän aukenemista.

Vastaavanlainen murrosvaihe koettiin Suomessa edellisen kerran vuonna 1969, kun Suomessa vapautettiin kolmannen veroluokan eli keskioluen myyntiä.
Silloin kuljetukset myymälöihin ja baareihin alkoivat panimoilta vasta puolenyön jälkeen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat