Puutiaisaivotulehdusrokotukset alkavat Sammonlahdessa huhtikuussa — Katso tästä, ketkä kaikki ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen

Rokotuspäiviä järjestetään Sammonlahden terveysasemalla huhtikuun alkupuolella yhteensä kuusi kappaletta, jonka jälkeen rokotteen saa käydä ottamassa ajanvarauksella.

Sari Tauru

TBE-rokotukset alkavat Sammonlahdessa huhtikuussa. Punkin levittämältä borrelioosilta rokote ei kuitenkaan suojaa.
TBE-rokotukset alkavat Sammonlahdessa huhtikuussa. Punkin levittämältä borrelioosilta rokote ei kuitenkaan suojaa.

Kansallisen rokotusohjelmaan liittyvät puutiaisaivotulehdusrokotukset (TBE-rokotukset) alkavat Sammonlahdessa huhtikuussa. Rokotuspäiviä järjestetään Sammonlahden terveysasemalla huhtikuun alkupuolella yhteensä kuusi kappaletta, jonka jälkeen rokotteen saa ajanvarauksella Sammonlahden terveysasemalta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) rokottaa THL:n määrittelemällä alueella Sammonlahdessa vakituisesti asuvat puutiaisaivotulehdusrokotteella eli niin sanotulla punkkirokotteella. Rokote ja rokottaminen ovat alueen asukkaille maksutonta.

Riskialueet rajattuja

Puutiaisaivokuumetta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat usein hyvin rajattuja. Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta.

— Punkit eivät ole kovin liikkuvia otuksia. On tyypillistä, että infektoituneita punkkeja on hyvin pienellä alueella, kertoo ylilääkäri Sami Raasakka Eksotesta.

Lappeenrannan Pappilanniemessä on vanhastaan ollut alue, jossa punkit kantavat TBE-virusta. Sammonlahdessa alue sijaitsee rannassa, ja se on uimarantoja ympäröivää aluetta.

— Siinä on sekametsää, jossa on matalaa suokasvillisuutta, se on sellaista punkeille mieluisaa aluetta, Raasakka sanoo.

Hän kertoo, että Sammonlahdessa on useamman vuoden aikana tullut ilmi yksittäisiä tapauksia.

— Nyt näyttää siltä, että infektoituneet punkit keskittyvät niin tiheälle alueelle, että se pystytään rajaamaan.

Rokotesarja on maksuton

Rokotukseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rajaamalla alueella Sammonlahdessa. Aiemmin rokottamaton henkilö saa maksutta kolme annosta rokotetta.

Myös henkilö, jonka rokotusten perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan jo saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Henkilöille, jotka asuvat alueen ulkopuolella, mutta viettävät paljon aikaa ranta-alueella, suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta omalla kustannuksella. Rokotteen voi ostaa apteekista tai yksityisestä kiertävästä punkkibussista.

— Terveyskeskuksesta voi pyytää reseptin kolmeen rokotusannokseen. Rokotteen voi käydä laittamassa terveysasemalla tai neuvolassa riippuen rokotteensaajan iästä, Raasakka sanoo.

Hän kertoo, että rokotuksen pitäisi antaa erittäin hyvä suoja. Ensimmäinen rokotussaraja annetaan kolmessa osassa. Sen jälkeen tehosterokotus on tarpeen kolmen vuoden kuluttua, ja sen jälkeen aina viiden vuoden välein.

Mikäli ei ole ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, voi ostaa kolme rokotusannosta käsittävän rokotussarjan apteekista noin sadan euron hintaan.

Rokotus ei suojaa borrelioosilta, joten suojautuminen punkin puremilta on rokotuksesta huolimatta edelleen aiheellista.

Fakta: Rokotettava alue Sammonlahdessa

Rokotettava alue kattaa seuraavat kadut Lappeenrannassa:

Orkoniitynkatu, Liesharjunkatu, Rantaniitynkatu, Lähteennotkonkatu, Kettukivenkatu, Rantahaankatu, Sammonniitynkatu, Metsämäenkatu, Karhumäenkatu, Myllypellonkatu, Kotisuonkatu, Rapamäenkatu, Multamäenkatu, Torpanpellonkatu, Peltomaankatu, Pellonmäenraitti, Ruskonlahdenkatu, Notkopellonraitti, Pirkonlähteenkatu, Hietakallionkatu, Kiviniemenraitti, Suurlähteenraitti, Kalliopellonkatu, Hopeamäenraitti, Saunakivenkatu ja Miilukatu.

Rokote annetaan kolmena pistoksena. Tehosteet annetaan yhden sekä 6–13 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Rokotussarjan ensimmäiset rokotukset annetaan Sammonlahden terveysasemalla (Torpanpellonkatu 2) ilman ajanvarausta seuraavina päivinä:

ti 3.4. klo 10–18

ke 4.4. klo 10–18

to 5.4. klo 10–18

ti 10.4. klo 10–18

ke 11.4. klo 10–18

to 12.4. klo 10–18

Näiden rokotuspäivien jälkeen rokotteen saa Sammonlahden terveysasemalta ajanvarauksella.

Rokotussarjan toinen rokoteannos annetaan Sammonlahden terveysasemalla toukokuussa ja kolmas annos syksyn influenssarokotusten yhteydessä. Tarkoista päivämääristä kerrotaan myöhemmin erikseen.

Puutiaisaivotulehdus (TBE) on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti. Virus tarttuu tautia kantavan punkin puremasta. Tauti aiheuttaa pitkäaikaistakin sairastavuutta ja voi johtaa pysyvään vammautumiseen.

Rokote on tärkeä henkilöille, jotka viettävät aikaa heinikossa tai varvikossa kotipihassa tai muutoin luonnossa alueella touko–syyskuun aikana. Vakavat sairastumiset ovat yleisempiä keski-ikäisillä ja ikääntyneillä, eivätkä esimerkiksi päivähoitoikäiset lapset sairastu vakavaan taudinkuvaan

Lähde: Eksote