Koillistuuli tuo Vienanmereltä ankeita terveisiä Etelä-Karjalaan ja itärajalle — Pilvilautta estää lämpötilan nousun ja sadettakin voi tulla — Koillisvirtauksen kylmyys on peräisin Jäämereltä

Vienanmeren vesi on kylmempää kuin Itämeressä. Vesi on tällä hetkellä tavallistakin viileämpää, 10—13-asteista.

Mostphotos / Boris Breytman

Vienanmeri huuhtoo Solovetskin luostarisaarten rantoja. Kuva on pääsaarelta.
Vienanmeri huuhtoo Solovetskin luostarisaarten rantoja. Kuva on pääsaarelta.

Koillistuuli tuo harvoin mukanaan hyvää säätä. Kun Etelä-Karjalassa ja itärajalla tuulee koillisesta, ilmavirtaus kulkee Vienanmeren kautta.

Vaikka koillisesta tulee kylmää ilmaa, Vienanmeri ei ole pääsyy kylmyyteen. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto kertoo, että virtauksen lähtöpiste on kauempana Jäämeren suunnalla.

Kun koillistuuli kulkee Vienanmeren kautta, se ottaa mukaansa kosteutta. Karuston mukaan Vienanmerellä on merkittävää vaikutusta pilvisyyteen.

Meri synnyttää laajoja, Suomen puolelle kulkeutuvia pilvilauttoja, ja myös sateet saattavat ulottua tänne asti.

— Jos Vienanmerta ei olisi, pilvet ja sateet jäisivät Venäjän puolelle, Karusto sanoo.

Vienanmeren vaikutus on suurimmillaan Etelä-Karjalassa ja muualla itärajan pinnassa. Joskus pilviset ja koleat koillisvirtaukset ulottuvat laajemmalle Suomeen.

Vienanmeren vesi ei ole lämmennyt kunnolla

Vienanmeren vesi on rannikon havaintopisteiden tietojen perusteella selvästi eli useita asteita tavanomaista viileämpää. Vesi on normaalistikin viileämpää kuin Itämerellä.

Torstaina veden lämpötila Vienanmeren rannikolla oli 10—13 astetta. Vienanjoen suistoalueen kupeessa sijaitsevan Arkangelin rannalla vesi oli lähes 14-asteista.

Katso Vienanmeren (White Sea) rannikon lämpötiloja täältä. Merisääasemien tietoihin pääse käsiksi suurentamalla karttaa kunnolla ja sen jälkeen klikkaamalla sääaseman nimeä.

Vienanmeren rantavesien lämpötilat löytyvät Seatemperature.org -verkkopalvelusta. Pääsivulta on ensi töiksi hakeuduttava Aasiaan ja edelleen Venäjälle.