”Pian koivu kukkii rysähtämällä” — Sunnuntaina Etelä-Karjalassa lämpöä 18 astetta, ja ensi viikolla jopa 20 astetta menee rikki

Koivun kukinta on juuri alkamassa. Lämpimillä poutakeleillä kiivain allergiavaihe on ohi parissa viikossa.

Juha Jantunen

Lämpötila nousee lähes kesäisiin lukemiin Etelä-Karjalassa sunnuntaina, ja siitä lämpö vain lisääntyy. Samalla se tarkoittaa, että koivun kukinta lähtee vauhdilla käyntiin.
Lämpötila nousee lähes kesäisiin lukemiin Etelä-Karjalassa sunnuntaina, ja siitä lämpö vain lisääntyy. Samalla se tarkoittaa, että koivun kukinta lähtee vauhdilla käyntiin.

Sää muuttuu kesäisen lämpimäksi Lappeenrannan seudulla sunnuntaina. Lauantaina säätila on puolipilvinen ja lämpötila on päivällä noin 13 asteen verran. Sunnuntai on viikonlopun muita päiviä selvästi lämpimämpi.

— Sunnuntai on Etelä-Karjalassa aurinkoinen ja lämmin päivä. Ennusteen mukaan lämpötila nousee noin 18 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Sunnuntaina alkavat lämpimät ja aurinkoiset kelit jatkuvat koko ensi viikon.

— Korkeapaine vaikuttaa yleisesti koko maassa. Lämpötilat vain nousevat ensi viikon loppua kohden.

Ennusteen mukaan ensi viikolla loppupuolella lämpötilat ylittävät 20 astetta.

— Yli kahdenkymmenen asteen lämpötilat toukokuussa eivät ole poikkeuksellisia, joskaan eivät myöskään kovin yleisiä.

Esimerkiksi viime vuoden toukokuussa lämpötila ylitti neljänä päivänä 20 astetta. Lämpimintä oli 19. toukokuuta, jolloin lämpötila oli 24,5 astetta.

Pian koivu kukkii

Koivun kukinta rysähtää käyntiin Etelä-Karjalassa lämpimien kelien myötä.

— Koivun kukinta on nyt alkuvaiheessa. Mutta kun lämpötilat nousevat roimasti, koivun kukinta alkaa ottaa kovia kierroksia, sanoo Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Koivun siitepölymäärää pystytään ennakoimaan laskemalla kukintaan liittyvät norkot eli roikkuvat hedekukinnot. Tänä vuonna laskennat ennakoivat tavallista voimakkaampaa siitepölykautta.

— Jos lämpötilat sen sallivat, koivu kukkii rysähtämällä. Käytännössä huippu on kahden viikon jälkeen ohi.

Kun koivun kukinta on voimakkaammillaan, siitepölyä on ilmassa käytännössä lähes kaikkialla.

— Allergikon täytyy vain sopeutua asiaan tai käyttää esimerkiksi allergialääkkeitä. Omilla konsteilla allergikko ei oireitaan juurikaan voi helpottaa.

Uusimmat uutiset