Poikkeuksellinen lämpöaalto saapuu Etelä-Karjalaan — Lämpötila useita asteita keskimääräistä korkeammalla

Erikoisesta lämpöaallosta huolimatta syksyn ystävillä ei ole syytä vaipua epätoivoon.

Lauri Vuorenmaa

Aurinkolaseilla on yhä kysyntää elo-syyskuun vaihteessa.
Aurinkolaseilla on yhä kysyntää elo-syyskuun vaihteessa.

Uutiset säärintamalta lämmittävät lämmöm ystäviä: lämmin sää jatkuu Etelä-Karjalassa ainakin viikon loppuun saakka.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maakunnassa päivän ylin lämpötila tällä viikolla on Lappeenrannan seudulla 22—24 celsiusastetta ja Imatran suunnalla 21—24 astetta.

Meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta kertoo, että säätilanne on poikkeuksellinen, sillä tavallisesti elokuussa tähän aikaan lämpötilat ovat maan eteläosissa 17—18 astetta ylimmillään ja Lapissa vastaavasti 3—14 astetta korkeimmillaan.

— Lämpöaalto johtuu siitä, että korkeapainealue oli suotuisassa kohdassa, kun Keski-Euroopan lämpöaalto lähti tulemaan meille. Korkeapaineen ansiosta lämpö liikkuu itään päin pitkin viikkoa, Sinisalo sanoo.

Erikoisesta lämpöaallosta huolimatta syksyn ystävillä ei ole syytä vaipua alakuloon, sillä viileämpi keli saapuu jo ensi viikolla.

Sinisalon mukaan syksy saapuu Suomeen väistämättä, vaikka Euroopassa lämpöä riittäisikin ja korkeapaine olisi kohdallaan.

Sinisalo sanoo, että auringon tuottama lämpö pienenee nopeasti Suomessa, koska talvea kohti mentäessä aurinko ei nouse enää pitkäksi ajaksi korkealle paistamaan.

Juttua muokattu 27.8. kello 15.28. Poistettu jutussa olleet maininnat ensi viikon hellelukemista säätiedotuksen päivittymisen vuoksi.