Lappeenranta pitää entiset veroprosentit — nykyinen tuloveroprosentti, 21, täyttää jo kriisikuntakriteerin

Lappeenranta välttyy tasapainotustoimilta, jos Eksote onnistuu säästämään riittävästi.

Minna Mänttäri

Lappeenrannalla ei ole varaa korottaa tuloveroprosenttiaan, joka nykyisellään täyttää jo kriisikuntakriteerin.
Lappeenrannalla ei ole varaa korottaa tuloveroprosenttiaan, joka nykyisellään täyttää jo kriisikuntakriteerin.

Lappeenrannan veroprosentit pysynevät nykyisellään ensi vuonna. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, ettei tuloveroprosenttia eikä kiinteistöveroprosentteja muutettaisi.

Lappeenrannan tuloveroprosentti on nyt 21. Se on vertailukaupunkien joukossa toiseksi korkein Kotkan jälkeen ja liki puoli prosenttiyksikköä keskiarvon yläpuolella.

Tämän takia veroprosenttia ei lähtökohtaisesti ole varaa kiristää, arvioi asian valmistellut rahoitusjohtaja Jari Iskanius.

Nykyinen tuloveroprosentti ylittää kriisikuntakriteerin eli 20,88:n raja-arvon. Lappeenrannan tuloveroprosentti ylittää siis vähintään yhdellä prosenttiyksiköllä maan painotetun keskiarvon. Vuonna 2022 kriteerit muuttuvat, ja rajaksi tulee kaksi prosenttiyksikköä.

Kaupunki laskee Eskoten säästöjen varaan

Kaupunki odottaa kunnallisverokertymän kasvavan ensi vuonna yli kolme prosenttia. Kuluvan vuoden vertailuluku on kuitenkin poikkeuksellisen alhainen. Ansiotulojen odotetaan kasvavan vajaat kaksi prosenttia ensi vuonna.

Sekä viime että sitä edellisenä vuonna verotulokertymä laski. Kuluvalle vuodelle ennakoidaan enintään 0,8 prosentin kasvua.

Iskaniuksen mukaan kaupungin tulevien vuosien talouden tasapaino riippuu Eksoten menokehityksestä. Jos Eksoten menot kasvavat yli 1,5 prosenttia, se vaatisi kaupungilta tasapainotustoimia.

Eksote aloittaa ensi viikolla yhteistoimintaneuvottelut. Tavoitteena on hakea yhdeksän miljoonan euron säästöt. Se tarkoittaisi Eksotelle kuntien hyväksymää kustannusten kasvua.

Fakta: Esitetyt veroprosentit 2020

Tuloveroprosentti 21,00

Kiinteistöverot

Yleinen 1,43

Vakituiset asuinrakennukset 0,55

Muut asuinrakennukset 1,15

Voimalaitokset 2,85

Rakentamaton asuinpaikka 3,00

Lähde: Kaupunginhallituksen esityslista