Itkonen: Kunnat rakentavat sote-jäteille monopolia, Imatran sote-kauppa ehkä laiton

Itkosen mukaan suoramyynti loukkaa muiden elinkeinonharjoittajien oikeuksia.

Kai Skyttä

Pentti Itkonen harmittelee, että julkinen sekktori ei voi tehdä mitään, kun markkinat rynnivät.

Kuntien laajat sote-kiinteistökaupat levittävät punaisen maton yksityisten sote-jättien monopolille. Valinnanvapaudelta taas vedetään matto alta. Julkisen toimijan, kuten nykyisen Eksoten, rooli pienenee.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen toteaa, että kunnat kiinteistökaupoillaan rakentavat yhdelle palveluntuottajalle monopolia.

Savitaipaleen suunnittelema menettely on kuitenkin oikeampi kuin Imatralla. — Pentti Itkonen

— Savitaipaleen suunnittelema menettely on kuitenkin oikeampi kuin Imatralla. Savitaipale lähtee kysymään tarjouksia ja läpinäkyvästi hoitamaan tätä kauppaa.

Itkonen arvioi, että lain mukaan Imatran malli ei olisi edes mahdollinen. Imatra neuvotteli kiinteistökaupan suoraan Attendon kanssa.

— Pitäisin tärkeänä, että julkisella sektorilla ei lähdettäisi suoriin hankintoihin tai myynteihin. Se ilman muuta loukkaa muiden elinkeinonharjoittajien yhdenvertaisuutta. Varmasti moni olisi kiinnostunut.

Itkonen toteaa, että Eksote voisi valittaa Imatran tekemistä kiinteistökaupoista kuten Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essote teki Hirvensalmen ratkaisujen jälkeen.

— Eksote tuskin kuitenkaan lähtee valittamisen tielle.

Maakunnan roolia järjestäjänä vesitetään jo etukäteen

Itkonen selvittää, että kuntien pitää tehdä sopimuksissaan selväksi, ettei kiinteistökaupalla voi siirtää Eksoten järjestämisvastuulla olevien palvelujen tuottamista kiinteistön ostajalle.

— Vaikka palveluntuottajat ostavat kiinteistöjä siinä mielessä, että pääsevät joskus tulevaisuudessa monopolissa tuottamaan palvelut.

Jos sote-uudistus uusine maakuntineen toteutuu, pitäisi järjestäjän ja tuottajan rooli erottaa. Maakunta olisi palvelujen järjestäjä.

— Mutta nythän kaikki järjestyy jo ennen aikojaan. Jos näitä myydään, niin järjestäjälle ei jää enää mitään roolia, kun kaikki on jo etukäteen järjestetty.

Jos sote-uudistus ei toteudu, järjestämisvastuu säilyy Eksotella. Itkonen arvelee, että mahdollisissa kilpailutuksissa kiinteistönomistajat olisivat kuitenkin vahvoilla. |